94 rođendan džeza u Akademiji 28

Datum objave:17.02.2011

Pročitano:2729 puta

By:Ivan Stančić

Već pet godina za redom, klub „Akademija 28“ i The Belgrade Dixieland Orchestra obeležavaju 26. februar, dan kada je 1917. god. izdata prva džez  ploča.

Rođendanski program otvoriće Chicago Jazz Band u četvrtak 24.02. od 21č, a specijalni gosti te večeri biće Bernat Font Trio iz Barselone.  Članovi tria su Bernat Font - osnivač, pijanista i kompozitor, Ivan Kovačević - kontrabasista, i Marti Elijes – bubnjar. Beogradska publika je već imala prilike da čuje ove talentovane muzičare koji inspiraciju pronalaze u korenima džez muzike. Pored brojnih poznatih numera, Bernat Font Trio će beogradskoj publici prezentovati i novi album „The Shout“ (Vrisak), koji simbolizuje savremenog čoveka u konstantnom kretanju, njegovu težnju za slobodom i promenama, kao i njegov individualizam.

U petak, 25.februara od 21č možete čuti mađarski bend
BohémRagtimeJazztrioplus 1 koji nam dolazi iz Kečkemeta. Specifičnost njihovog performansa, i ono što je publiku širom sveta fasciniralo, je kombinovanje čak 13 različitih instrumenata u toku izvođenja svake numere. Trio je, pored koncerata u Mađarskoj, nastupao u Nemačkoj, Rumuniji i Engleskoj. Njihov repertoar, posebno osmišljen za ovaj sastav, sadrži sve tradicionalne džez stilove uključujući klasični Ragtime, New Orleans jazz, Dixielandi rani Swing. Nakon fenomenalnih Mađara, nastupiće Dirty Mind JazzQuintet od 23č.

Pravi rođendanski spektakl očekuje vas 26. februara u klubu „Akademija 28“. Već od 18č u Galeriji Akademije 28, možete prisustvovati izložbi na temu: „ Jazz - umetnost koja ne bledi“. Za potpuniji doživljaj pobrinuće se džez i bluz pevačica Zora Vitas.

U 19:17, simbolično vreme koje ujedno predstavlja i godinu kada je izdata prva džez ploča, oglasiće se zvona i označiti 94. rođendan džeza. U rođendanskom raspoloženju nastavljamo od 20č uz domaćina  The Belgrade Dixieland Orchestra. 
 T
he Belgrade Dixieland Orchestra osnovan je 2001. godine i ove godine proslavlja jubilarnih 10 godina postojanja i rada. Ovo je jedini orkestar na Balkanu koji oživljava i vraća atmosferu i duh muzike 20-ih i 30-ih godina proslog veka. Specifičnost The Belgrade Dixieland Orchestra, koji je sačinjen od osam članova, ogleda se u njihovim originalnim scenskim nastupima i garderobi. Nakon njih imaćete priliku da ponovo čujete naše goste iz Španije, Bernat Font Trio, a za dobro raspoloženje do kraja večeri pobrinuće se Jazz Karavan A28, koji nastupa od 24č i sačinjavaju ga učenici Muzičke škole „Stanković“, studenti Muzičke akademije i mladi slobodni muzičari.
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :