7 veličanstvenih: Program 13. festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma

Datum objave:20.01.2017

Pročitano:3439 puta

Datum održavanja: 01.02.2017 - 07.02.2017

Lokacija: Sava Centar

3. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih" biće održan od 1. do 7. februara u velikoj sali Sava Centra.

Festival „Sedam veličanstvenih“ ovoga puta predstavlja verovatno jednu od najekskluzivnijih autorskih selekcija dokumentarnog filma u evropskim okvirima. Čak četvorica od najznačajnijih evropskih dokumentarista dolazi sa svojim najnovijimzadivljujućim ostvarenjima u Beograd, a sa njima sve značajniji autori u usponu. Filmovi koji predstavljaju izrazite autorske koncepte.
 

Homo Sapiens

Homo Sapiens

Nikolaus Gajrhalter je jedan od onih koji su svojim radovima najavili veliki uspon modernog dokumentarca, jedan od vrhunskih majstora slike i transponovanja prizora sirove stvarnosti u osobene vizuelne impresije. Njegovo najnovije ostvarenje „Homo Sapiens“, premijerno prikazano na festivalu u Berlinu, zamišljeno da predstavi pogled na planetu sada, ali u nekoj neodeđeno dalekoj budućnosti, monumentalna je freska namenjena ogromnim bioskopskim ekranima kao svedočanstvo o tragovima i smislu čitave ljudske vrste.

Austerlic

Austerlic

Briljantni dokumentaristički esej „Austerlic“ predstaviće još jednog podjednako sjajnog režisera i direktora fotografije, čiji filmovi poslednjih godina premijere imaju na festivalima u Kanu i Veneciji, a ova provokativna antropološka studija britko i briljantno zaseca u apsurde i kontroverze ponašanja i vrednosti savremenog čoveka. Autor koji je postao miljenik publike „Sedam veličanstvenih“, Audrius Stonis koji za jedan od svojih filmova ima i osvojenu Nagradu evropske filmske akademije, prvi je koji po treći put dolazi na festival u Beograd i donosi prefinjenu poetsku studiju o neizrečenoj ljubavi jedne zadivljujuće žene i džinovskog lednika.

 

Hello I Am David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom

Hello I Am David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom

Miroslav Janek, još jedan od velikih, posebno kad su u pitanju deca različita i odbačena ili zanemarena, donosi dinamičnu, duhovitu, interaktivno razigranu kolažnu priču o misterijama autizma. Pre svih, festival otvara film koji svedoči o čudu! Za sve one koji su zavoleli Oskarom nagrađeni „Sjaj“ sa neverovatnim Džefrijem Rašom evo prilike da upoznaju stvarnog junaka neverovatne priče tog filma – legendarnog pijanistu Dejvida Helfgota. „Hello I Am David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom“ je vrhunsko bioskopsko uživanje u sjajno napravljenom filmu, u vanserijskim muzičkim interpretacijama, ali najviše od svega u harizmatičnom junaku koji ima nezaustavljivu želju da vas dotakne.

 

In Loco Parentis

In Loco Parentis

Veliki podvig belgijskog autora Žeroma le Mera, koji nas je 2013. vodio na visove planina u Maroku, ostaviće sve bez daha kada nas bude uveo zabranjene prostore jedne od čuvenih bolnica u Parizu u kojoj se vodi neočekivana, bespoštedna bitka, a doktore kosi jedna od pošasti modernog doba. I veliki hit za finale! Festival zatvara najveće prošlogodišnje dokumentarističko iznenađenje. Film koji će nas podsetiti na kultno ostvarenje „Društvo mrtvih pesnika“u ambijentima koledža iz Harija Potera – prvi irski dokumentarac koji je izborio mesto u glavnoj selekciji najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu i koji upravo nastavlja svoj sjajni pohod na Sandensu. „In loco parentis“ je očaravajuće ostvarenje sjajnog irskog autorskog para, Niase Ni Kinon i Dejvida Rejna, napravljeno u duhu najboljih filmova o školi, učiteljima i đacima! Selekcija koja zaista izgleda neponovljivo i predstavlja neodoljivi izazov za sve prave ljubitelje modernog dokumentarnog filma. 

 

PROGRAM


Sreda, 1. februar - 20:00 svečano otvaranje
HELLO I’M DAVID
– PUTOVANJE SA DEJVIDOM HELFGOTOM
HELLO I’M DAVID
– EINE REISE MIT DAVID HELFGOTT
Nemačka 2015.
90 minuta
režija: Kozima Lange

Četvrtak, 2. februar - 20:00
AUSTERLIC
AUSTERLITZ
Nemačka 2016.
94 minuta
režija: Sergej Loznica

Petak, 3. februar - 20:00

IZGARANJE
BURNING OUT
Belgija, Francuska, Švajcarska 2016.
85 minuta
režija: Žerom le Mer

Subota, 4. februar - 20:00

HOMO SAPIENS
Austrija 2016.
94 minuta
režija: Nikolaus Gajrhalter

Nedelja, 5. februar - 20:00

NORMALNI AUTISTIČNI FILM
NORMÁLNÍ AUTISTICKÝ FILM
Republika Češka, 2016.
90 minuta
režija: Miroslav Janek

Ponedeljak, 6. februar - 20:00
ŽENA I GLEČER
MOTERIS IR LEDINAS
Litvanija, Estonija 2016.
56 minuta
režija: Audrius Stonis

Utorak, 7. februar - 20:00
IN LOCO PARENTIS
Irska, Španija 2016.
99 minuta
režija: Niasa Ni Kinon i Dejvid Rejn


Više informacija na: www.magnificent7festival.org


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :