Barutana klub Beograd

7 veličanstvenih i Art bioskop Kolarac slave Svetski dan muzike uz tri odlična filma

Datum objave:15.06.2017

Pročitano:3185 puta

By:Milica Novković

Svetski dan muzike na dan letnje ravnodnevnice ustanovljen je pre 37 godine, na inicijativu tadašnjeg francuskog ministra kulture Žaka Langa i od tada se muzika slavi u svim svetskim metropolama. Održavaju se koncerti na otvorenom, muzika osvaja prostore.
Ove godine Art bioskop Kolarac I Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih" pripremili su za ljubitelje filma i muzike tri izuzetna filma.

U nedelju 19. juna, u sali Art bioskopa Kolarac biće prikazani sledeći filmovi: 

U 18:30 časova na programu je film UČITELJ I NJEGOV UČENIK, rediteljke Sonje Helman Dolc. Film prikazuje velikog ruskog dirigenta Valerija Gergijeva, koji drži master klas trojici izabranih mladih talentovanih dirigenata. Master klas je održan u Roterdamu. Način na koji Gergijev komunicira sa svojim učenicima, a sve to viđeno iz vizure orkestra, prikazuje dramatične situacije odnosa učitelj - učenik. Film "Učitelj i njegov učenik" vizualizuje prenošenje muzičkog znanja, umetničke forme, zanata, moći i inspiracije. Za sve sladokusce i poštovaoce Valerija Gergijeva, napominjemo da je nedavno gostovao u Beogradu, dirigujući orkestrom Marijinskog teatra. Ovo je jedinstvena prilika da vidimo način na koji ovaj genije prenosi znanje budućim velikanima dirigovanja.

 U 20:30 na programu je neobičan film o još neobičnijem instrumentu, čalaparti. NOMADAK TX, reditelja Raula de la Fuentea, odvešće nas na planetarno putovanje u iskonskom ritmu slika i zvuka jedinstvenog instrumenta, čalaparte. Kao u bajci, putovanje počinje kada dva mlada basiksja muzičara, Alkaic Martinez i Igor Očoa svojom muzikom udahnu život običnim komadima drveta. Jedinstvenoj ovog instrumetna je da se svira udvoje i da je muzika koja nastaje neka vrsta dijaloga. Oni dijalog šire švetom, od Indije do Laponije, kroz mongolske stepe do Afrike. U potrazi za jedisntvenim zvukom, prelaze ledena prostvanstva, sibirske lednike i užarene pustinje. Tokom putovanja, oni sreću lokalne muzičare i sa njima stvaraju sasvim nove, neočekivane i prelepe zvuke. Kroz te susrete nastaje neponovljiva muzika, izuzetnog ritma, koja je u stvari dijalog naše planete.

 


A 20. juna u 20:30 u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine očekuje vas izuzetan film o još izuzetnijem pijanisti, Dejvidu Hejfgotu. Briljantni uspeh filma „Sjaj", osvajanje Oskara i maestralno glumačko ostvarenje Džefrija Raša, približili su širokoj publici priču o neverovatnom životnom putu pijaniste Dejvida Helfgota, a stvarnom junaku filma doneli svetsku slavu kao jedinstvenoj umetničkoj ličnosti.

Film HELLO I AM DAVID - PUTOVANJE SA DEJVIDOM HELFGOTOM, rediteljke Kozime Lang, je prvi dokumentarac o ovom vanserijskom pijanisti, vudnerkindu, čija karijera je delovala gotovom, posle nervog sloma koji je preživeo. Ali, kroz isceljujuću snagu muzike I veliku ljubav supruge Džilije, Dejvid Helfgot pronalazi put u normalan život I na koncertni podijum. Ovaj majstorski napravljen film, vrhunske kamere, zvuka i motaže omogućava nam da se uverimo u nedoljivo zaraznu strast I impulsivnost Dejvida Helfgota. Kao pijanista svira samo ono što oseća, kao osoba govori bez zadrške ono što misli a u komunikaciji dodiruje ljude u bukvalnom smislu te reči.

 Pročišćen i neposredan, podjednako u prizorima sviranja i u situacijama u kojima se ispoljava karakter, hrabar da dopusti životu i junaku da direktno kreira najuzbudljivije, najzabavnije i najneočekivanije scene – ovaj dirljivi, inspirativni film daje nam prodirući uvid u ličnost i muzički život Dejvida Helfgota. Najzad, „HELLO I AM DAVID!" je film o ljubavi: ljubavi prema životu, ljubavi prema muzici – i dubokoprožimajućoj ljubavi između dvoje ljudi koji su očaravajući podjednako koliko su različiti.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :