Barutana klub Beograd

54. rođendan Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Datum objave:18.10.2019

Pročitano:1852 puta

Datum održavanja: 20.10.2019

Lokacija: Beograd

Nedelja, 20. oktobar 2019. godine

Muzej savremene umetnosti u Beogradu otvoren je 20. oktobra 1965. godine, a ove nedelje proslavlja svoj pedesetčetvrti rođendan. Nakon pola veka Muzej može da se pohvali najreprezentativnijom kolekcijom jugoslovenske umetnosti, koja sadrži preko 8.500 umetničkih dela, bogatu biblioteku od preko 6.287 knjiga, 27.439 kataloga izložbi i hemeroteku od 350.900 novinskih članaka o jugoslovenskim i srpskim umetnicima. Ova kolekcija se svake godine obogaćuje novim otkupom najznačajnijih umetničkih dela.

 

MSUB

Foto: Bojana Janjić

Od prošlog rođendana u Muzeju su organizovane tri velike retrospektivne izložbe, „Akcione forme" Ilije Šoškića, „(Re)evolucija" Dragana Ilića i „Čistač" Marine Abramović, a potonju posetioci mogu da pogledaju do 20. januara sledeće godine. Takođe, organizovana je i izložba nemačke umetnosti „Na putu oko sveta" iz kolekcije IFA, potom i inkluzivna izložba namenjena slepim i slabovidim osobama, „U dodiru sa".

U Salonu Muzeja savremene umetnosti organizovali smo izložbe Dušice Dražić i Vim Jansena, izložbu fotografija Dragana Petrovića, izložbu Mariele Cvetić, izložbu umetničkog dua diSTRUKTURA, izložbu mladih umetnica „Ženske priče", zatim i izložbu „Kuda idemo i koliko će to putovanje da traje". Trenutno je postavljena izložba „Prizor" Nikole Markovića.

Muzejsku ponudu obogatili su i prateći programi izuzetnog kvaliteta. Najpre muzički program - Gorgona Nova i Ansambl za drugu novu muziku, performansi Dragane Žarevac i Margarete Jelić, i Vladimira Mojsilovića kao i nastavak saradnje sa Biljanom Ćirić na programu „Šta kustosiranje može/ treba da bude", i tradicionalna saradnja na programu Meteori sa Beldocs filmskim festivalom.

„Zgrada Muzeja od samog osnivanja važan je činilac umetničkog i kulturnog života Beograda i Srbije, ali i sveta kako nam je pokazala nedavno otvorena izložba „Čistač". Izuzetna posećenost Muzeja ukazala nam je i na nove potrebe publike, tačnije na neophodnost otvaranja muzejskog restorana, kao i veće prodavnice suvenira. Takođe, kompleksne postavke kao retrospektivna izložba Marine Abramović, koje obuhvataju sve nivoe Muzeja, ukazuju na potrebu i za novom zgradom u kojoj bi bila izložena stalna postavka muzejske kolekcije. To su sve izazovi koje novi rođendani stavljaju pred nas."- istakao je v.d. direktora Slobodan Nakarada.

Pozivamo sve ljubitelje umetnosti u nedelju 20. oktobra da posete izložbu Marine Abramović „Čistač" i zajedno sa nama proslave rođendan Muzeja. Naš poklon za Vas je besplatan ulaz. Muzej je otvoren od 10 do 18 časova a reperformeri će izvoditi Marinine istorijske performanse „Odnos u vremenu", 1977 (od 14 časova) i „Imponderabilia", 1977 (od 12 do 18 časova). A u Salonu od 12 do 20 časova možete posetiti samostalnu izložbu „Prizor" Nikole Markovića.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :