Barutana klub Beograd

4. DANI IGRE: Dani Beogradskog festivala igre u Jugoslovenskoj kinoteci

Datum objave:09.12.2016

Pročitano:4641 puta

Datum održavanja: 25.01.2017 - 29.01.2017

By:Ivana Rajkovic

Lokacija: Jugoslovenska kinoteka, Beograd

Četvrti put za redom, Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile priređuju reviju filmova pod nazivom "Dani igre". Od 25-29. januara 2017., publika će moći da prati zanimljive projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih i umetničkih filmova.

 

Mr. Gaga

Manifestaciju će otvoriti beogradska premijera filma “Mr. Gaga” o čuvenom izraelskom koreografu Ohadu Naharinu, koji je producirala Natali Portman. Film otkriva detalje iz detinjstva i mladosti jednog od najznačajnijih svetskih autora u oblasti savremene umetničke igre, beskompromisni rad sa igračima, i kritične trenutke iz privatnog života…

 

Boljšoj Babilon

Zanimljiv film “Boljšoj Babilon” nudi pogled iza scene prestižnog moskovskog teatra, i to u trenutku kada ovo pozorište potresaju skandali. Uključujući snimke iza kulisa, predstave koje oduzimaju dah i blještave ispovesti igrača i moćnika Boljšoj teatra, film preispituje jednu uglednu kulturnu instituciju koja se bori da preživi burna politička dešavanja kako unutar, tako i izvan svojih zidova.

 

Ballets Russes

Dokumentarni film “Balet 422” nas vodi iza scene, kako bi pratili nastajanje jednog koreografskog dela fantastične trupe – New York City Ballet. Kultni film Roberta Altmana “Trupa”, bavi se životom igrača, koreografa i producenata čuvenog Džofri baleta iz Čikaga, dok film “Ballets Russes” govori o čuvenoj trupi koja je obeležila prvu polovinu XX veka, o njenim zvezdama i produkcijama, kao i o spletkama, rivalitetu i teškoćama.

“Samo kada igram”, je dokumentarac koji prati snove dvoje crne dece iz brazilskih favela, koja su uprkos stalnim predrasudama i sumnjama, rešena da sruše sve zidove i ostvare svoje ideje, koristeći igru kao jedinu mogućnost za bekstvo iz svakodnevice.

Film “Bele noći”, dobra je najava dolaska slavnog Mihaila Barišnjikova u Beograd (mart, 2017), i kultno ostvarenje o igraču koji je pobegao iz Sovjetskog saveza u Ameriku, ali se na putu za gostovanje njegov avion ruši iznad Sibira.

 

Igrajmo!

Iz Izraela, svetskog centra savremene igre dolazi film „Igrajmo!“, dokumentarni zapis o fantastičnom uspehu izraelske savremene igre. Film istražuje kako Izrael, uprkos reputaciji militantnog i “mačo” društva, postaje prepoznatljiv kao svetska sila u oblasti umetničke igre i delimično formira njen istorijski razvoj.

Sve projekcije su u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, a zahvalnost za inicijativu i realizaciju ovog januarskog događaja, Beogradski festival igre i Kinoteka duguju autorima filmova, trupama i koreografima koji su sa radošću ustupili svoje materijale.

4. Dani Beogradskog festivala igre u Jugoslovenskoj kinoteci

25.01. @ 20h – Gospodin Gaga/Mr. Gaga, režija/directed by: Tomer Heymann

26.01. @ 18h – Balet 422 / Ballet 422, režija/directed by: Jody Lee Lipes
@ 20.30h – Ballet Russes, režija/directed by: Daniel Geller, Dayna Goldfine

27.01. @ 18h – Samo kada igram / Only when I dance, režija/directed by: Beadie Finzi
@ 20.30h – Trupa/The Company, režija/directed by: Robert Altman

28.01. @ 18h – Ballet Russes, režija/directed by: Daniel Geller, Dayna Goldfine
@ 20.30h – Bele noći/White nights, režija/directed by: Taylor Hackford

29.01. @ 18h - Igrajmo! / Let’s Dance!, režija/directed by: Gabriel Bibliowicz
@ 20.30h – Boljšoj Vavilon/Bolshoi Babylon, režija/directed by: Nick Read, Mark Franchetti


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :