357: Sa bakljom do pobede u visine!

Datum objave:13.06.2017

Pročitano:4232 puta

By:Milan B. Popović

357 CD 357 BAKLJA / POWER MUSIC / 2017

 

Najdragoceniju kasetu (priznajem da sam još uvek „old shool“) koju brižljivo i pažljivo, i dan danas čuvam među najbitnijim relikvijama –muzičke, slikarske, i svake druge umetničke prirode- jeste crno/žuta kaseta, originalno izdanje iz 1997. godine, sa samih početaka grupe „Trip at 7“ koje se prodavalo na tezgama ispred SKC-a. Još veće zadovoljstvo je vidno saznanje da na unutrašnjosti knjižice imam ličnu posvetu Nikole Hadži Nikolića, čija je lirika, (i tada, i sada) strujala mojim venama i srcem. Sećam se da- iako nisam tipičan hip hoper, ali gitarski „krosover“ gitarski ljubitelj, da - jesam sve tekstove Nikole Hadži Nikolića, sa te kasete znao zaista - NAPAMET!

Prateći taj „Pianissimo“ rad, kroz njegove sledeće „357“ albume, svakako je primetan (možda čak i neočekivan) preobražaj u Nikolinim tekstualno tematskim odabirima. Da ne okolišamo mnogo, jer nema potrebe za tim, Nikola Hadži Nikolić, inače vokal i alfa & omega grupe „357“, u svim njenim postavama, sve više je naginjao i ciljao, od startne urbopoetike, pa do srpske nacionalne note, koju nije sakrivao ni na albumima, a ni na koncertnim nastupima. To i jeste za svaku pohvalu, jer se oseća da je to radio spontano, svesno, iskreno i savesno.

Nakon dve decenije opstanka i postojanja grupacije „357“, i novim, tek objavljenim CD albumom BAKLJA, on i nova postava benda (o kojoj ćemo našto više kasnije), pali, simboličnom navijačkom (Zvezdinom, vatrenom crveno belom), bakljom i privlači pažnju širokog slušalačkog auditorijuma ne samo na ovaj CD, već i na pravoslavnu veru, i predpostavljam na ličnom primeru moje malenkosti - ličnom odnosu sa i ka Bogu-, bez ustaljenih kanona, metoda i opšteprihvaćenim crkvenim procedurama, šemama i šablonima.

 


Najnoviji CD BAKLJA, donosi novih 10 numera, koje, i na prvu loptu, i na drugu loptu, vešto ležu na izrazito jak i silan volej – demonu, koji nas danonoćno opseda i rasplamsava nam misli i strasti. CD BAKLJA, nije slučajno odabran takav kakav jeste. Prva numera na kružnim putanjama ove kompaktne diskete, upravo je otvarajuća i naslovna – Baklja! Sa pravom i potpuno zaslužna. Tu je pesnik Nikola Hadži Nikolić najbliži ubitačnom prvom kultnom albumu - Pianissimo.

Na novom CD-u BAKLJA, imamo čak tri verzije pesme „Pesma za kraj sveta“. Na srpskom, engleskom i ruskom jeziku. Izgleda da izvrsni i vanserijski PESNIK, Nikola Hadži Nikolić predoseća...što i nije čudno, jer je granica između vernika/umetnika i lucidnog čoveka, tanka i veoma providna. Ovo shvatite kao kompliment plus, i u najboljem i najplemenitijem smislu rečeno, napisano.

Grupu „357“ danas čine: Nikola Hadži Nikolić (vokal, bek vokali), Dragan Arsić-Tilt (gitara), Danijela Veselinović (truba), Dušan Murušić (truba), Ljubinko Tomanović (bas) i Goran Šobotović (gitara).

Na albumu su učestvovali i Luka Kalezić (truba), Nikola Ignjatović (bas), Nebojša Potkonjak (truba), Darko Minić (gitara), Luka Jelisavčić (bubanj), Nebojša Čanković (gitara), Stefan Tasić (bas, gitara), i Miloš Velimir (za setom bubnjeva).

Ako bih morao da izdvojim svoje lične favorite na CD-u BAKLJA, to bi sasvim je izvesno bile numere „Baklja“ i „Pesna o koncu sveta“. Dakle, prva i deseta pesma. Ovaj CD je za čistu akademsku desetku. Zaista ga je, posle toliko godina čekanja, pravo zadovoljstvo imati u CD plejeru i preslušavati ga. Izuzetan CD!!! Nemojte ga propustiti! Teško koji bend pravi ovakve umetničke brilijante protkane dušom i Božjim duhom spasenja.

Na kraju, ali ne kao najmanje bitno, ako bih mogao/morao/želeo da izdvojim tekstopisca/pesnika sa našeg podneblja kojem „skidam kapu“ kao pesnik, To bi svakako bio Nikola Hadži Nikolić. Sa druge strane, ukoliko bih morao da izdvojim tekstopisca/pesnika sa američke strane, kojeg takođe poštujem, cenim i volim, to bi svakako bio W. Axl Rose iz sastava „Guns N Roses“. Uz oba ova umetnika sam rastao i stasavao. I kao čovek, i kao kreativac, pa i kao pesnik. Hvala vam obojici što postojite! AMIN!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :