14. Festival internacionalnog studentskog teatra od 10. do 17. maja u Beogradu

Datum objave:20.03.2019

Pročitano:2321 puta

Datum održavanja: 10.05.2019 - 17.05.2019

Lokacija: Beograd

Četrnaesti Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST 14) će se u organizaciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti održati od 10. do 17. maja na više lokacija u Beogradu, pod temom "SAMOSPOZNAJA". 

 

FIST 2019


Selekciju glavnog takmičarskog programa čini jedanaest studentskih predstava iz Evrope koje su nastale u okviru nastavnog programa pozorišnih akademija: "Gays in space" (London, Ujedinjeno Kraljevstvo), "I don't care" (Foggia, Italija), "Home from above" (Ludwigsburg, Nemačka), "The little forest" (Banská Bystrica, Slovačka), "Escurial" (Ekaterinburg, Rusija), "Power to the children" (Ljubljana, Slovenija), "Ona je samo došla telefonirati" (Zagreb, Hrvatska), "Dijete od pijeska" (Split, Hrvatska), "Antigona" (Banja Luka, Bosna i Hercegovina), "Elektra" (Sarajevo, Bosna i Hercegovina) i "Shakespeare tribute band/Shakespeare party" (Novi Sad, Srbija).

Organizatori, studenti Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture FDU su u cilju jačanja regionalne studentske saradnje sproveli i regionalni konkurs za dramski tekst koji će biti osnova za FIST produkciju, domaću studentsku predstavu koja će otvoriti festival. Na konkurs je pristiglo 24 teksta iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, a za najbolji, pobednički tekst odabran je dramski tekst "Sol na rane" koji potpisuje autorka Tea Matanović, studentkinja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Predstavu će po ovom dramskom tekstu režirati Rastislav Ćopić, student pozorišne režije sa FDU, a premijera će biti izvedena na svečanom otvaranju FIST-a, 10. maja 2019.

Pored glavnog programa, FIST neguje i razvija svoje edukativne sadržaje koji će se ove godine većinski sprovoditi u okviru FIST LAB programa, za čije će se potrebe izgraditi montažni objekat na Trgu Nikole Pašića gde će se tokom sedmodnevnog trajanja festivala održavati interaktivne radionice i predavanja iz oblasti dramskih umetnosti kao i peroformansi. Edukativni program će činiti i radioničarski program "Dreg sistem" koji pod temom samospoznaje povezuje pitanja identiteta i pozorišta baveći se dreg umetnošću.

Predstave će se izvoditi u eminentnim beogradskim pozorištima i institucijama kulture među kojima su Narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Zvezdara teatar, Atelje 212, Pozorište na Terazijama, Dom omladine Beograda, UK Vuk, CZKD itd.


Odluku o nagradama doneće žiri koji čine mladi pozorišni profesionalci - reditelj Jug Đorđević, glumica Milica Sužnjević i dramaturg Dejan Prćić.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :