SINK: Neočekivano dobro i impresivno!

Datum objave:25.05.2017

Pročitano:4010 puta

By:Milan B. Popović

Preispitivanjem sopstvenih misli, stanja, i ljudskih, međuljudskih odnosa, u smeru sa sveopštim bitisanjem ovde i sada –uz molbu Boginje - počinje prvi uvodni zvučni dokument grupe „SINK“ i albuma „Pred stubom srama“.

Dvanaest numera usnimljeno je i nanizano na ovoj kompaktnoj disketi, koja bukti već u drugom rednom komadu – K.A.B.A – koji se ispostavlja za prvi hit singl koji je dobio zasluženu video konotaciju, spot, poput udarne igle ove grunge / alternitivne grupacije okupljene u istom cilju, da dođu do pobedničkog trona, ne samo srpskog, već i regionalnog (svih država ex-YU prostora).

 

 SINK: Neočekivano dobro i impresivno! | Recenzija Milan B. Popovic


Uh, kakvim bas gitarskim gruvanjem odpočinje numera „Dolmen“, pa to je prosto impresivno i budi i skreće pažnju momentu. Tekst pesme je apstraktan, gotovo neuhvatljiv a rifovi razaraju poput krda bizona koji uspešno krče gustu šumu.

Zvučni dokument „Noba“, samo je logični nastavak predhodnog pasusa. Muzički gruv, dinamika kao poleđina služe kao izuzetna podrška vokalu da i on razumljivo i jasno, kristalno jasno dođe do svog pravog izražaja. Grupa 'SINK', pogotovo lirički, vešto komunicira i sa svojim unutrašnjim duhovnim metroom, ali i jasnim i diskretnim ali i dalje brutalnim porukama surovom društvoj svakodnevnici, koja je sve drugo osim – sunca i ljubičića.

Moram pohvaliti i podcrtati solo gitaristu ovog benda, koju sasvim odmereno ulazi u deo pesme ne smetajući orkestraciji, nenametljivo ali odlično dobro, primetio bih. „Makadam“, bar u uvodu, gitanskim razlaganjem, smiruje strasti, i daje slušaocu predah. Međutim taj predah nije dugovečan, jer se power balada transformiše u bučnu ali prvoklasnu buktinju.

Dolaskom Nebojše Radovanovića bend počinje rad na novom albumu, drugom po redu. Veliki broj novih pesama bend je izvodio uživo u okviru mini turneje koja je obuhvatala nekoliko većih i manjih gradova u Srbiji. U 2017. godini „Sink“ je promovisao i promoviše svoj drugi, aktuelni album „Pred stubom srama“.

Kao pesnik, mogu da kažem da se odavno nisam sreo sa ovakvim tekstualnim odabirima – grupe „SINK“. „Teško beše, nikad više neće reći da“ u njoj momci iz benda „Sink“ poručuju.

„Momsanto“ je već, jedna magično ezoterična, bajkovita vožnja ili trip. To su sve momenti i realnog i irealnog. Zaista je retko čuti ovakav gruv, sa ovakvim vokalom i lirikom. Opasno se pesma razvija u teži zvuk, dosežući i doom deonice iz koje iskre solo gitarske kao prskalice, brzinom svetlosti.


Bend „SINK“ čine:

Stefan Stančić - bubanj
Nebojša Radovanović - gitara
Bogdan Nikolajević - vokal
Dejan Bogdanović - bas gitara
Dragan Miočinović – gitara


Novi album grupe “Sink” koji nosi naziv "Pred stubom srama..." donosi skoro sat vremena muzike i dvanaest konceptualno povezanih pesama. Bend je radio na albumu od početka 2014. godine i u odnosu na prvi album grupe "Sve što nisam ja" predstavlja lagan zaokret ka progresivnijem zvuku i složenijim kompozicijama. Tekstualno album predstavlja jednu celinu povezanu zajedničkom niti koja je ostavljena slušaocu da je sam otkrije, a naslovi pesama, nekarakteristični za srpski jezik na kome bend piše, su putokazi kroz simbole koje album nosi sa sobom. "Pred stubom srama..." je izdanje koje grupu “Sink” približava posvećenijoj i slušalački zahtevnijoj publici

Plašim se za opstanak ovakvih bendova. Oni daju „domaći zadatak“ svim ostalim mlađim, pa i iskusnijim bendovima.sa scene. Što se mene tiče, CD „Pred stubom srama“ je vanserijsko umetničko delo i to treba i privatno i javno naglasiti. To upravo i činim. Živeli i bravo!


 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :