Barutana klub Beograd

Izložba stripa i promocija časopisa STRIPOLIS u kafe-galeriji IZBA

Datum objave:18.05.2015

Pročitano:4791 puta

Datum održavanja: 20.05.2015

Lokacija: Kafe-galeriji IZBA, Novi Sad

Promocija časopisa „Stripolis“, koju će pratiti izložba stripa, održaće se u sredu, 20. maja, u 20 časova u Kafe-galeriji „Izba“. „Stripolis“ je časopis internacionalnog i autorskog stripa, koji prezentuje stripove posebne likovne poetike, razbijajući stereotipe o ovom mediju. Na promociji će govoriti urednik „Stripolisa“, likovni umetnik, slikar i ilustrator Branko Đukić, a izložene će biti strip table autora koji su se našli na stranicama ovog časopisa.

 

 Izložba stripa i promocija časopisa STRIPOLIS u kafe-galeriji IZBA | Novi Sad

 

U „Stripolisu“ su autori autentičnog grafizma i naracije prikazani u najboljem svetlu, kroz kvalitetne otiske u štampi i kompletan tehnički izgled časopisa, koji direktno asocira na neke od domaćih strip publikacija iz prošlosti. Referisanjem na prošlost, stripu se odaje poštovanje i budi seta kod onih generacija koje su uz strip odrastale i ostale mu verne do danas. Istovremeno, „Stripolis“ je dizajniran vrlo moderno, upečatljivo i originalno. Tokom proteklih godina u njemu su objavljeni stripovi poznatih autora kao što su Silvio Cadelo, Vittorio Giardino, Edmond Boudoin, Carlos Nine i Carlos Gimenez, no objavljivani su i radovi manje poznatih autora kao što su Toc Fetch, Marcelo Lelis, Yuko Shimizu i Pablo Auladel. Svaki broj donosi i koncizan intervju sa nekim od domaćih autora, koji su zadužili naš strip. Osim toga, objavljeni su i autorski tekstovi naših i stranih publicista koji se na analitički način bave medijem stripa.

 

Internacionalna orijentacija i saradnja sa autorima iz inostranstva, kojima se šalju primerci „Stripolisa“, omogućila je umrežavanje ove publikacije u svetske tokove kulture. Tako se naša država uvrstila u značajane faktore na mapi strip događanja širom sveta. Objavljivanjem radova autora iz celog sveta, stiče se kompletniji uvid u trenutne tokove i dešavanja, a istovremeno, prikazujući dela naših autora, popularizuje se domaći strip.

 

Formiranje i opstanak časopisa omogućili su sami autori koji su imali razumevanja za ovakav poduhvat i donirali svoje radove. U stvaranju časopisa, osim urednika učestvovali su i dizajneri, prevodioci i lektori svih generacija. „Stripolis“ je ostvario saradnju sa mnogim mladim autorima i sa mnogim manifestacijama, od kojih je najznačajnija Međunarodni salon stripa SKC u Beogradu, gde se svake godine dodeljuje nagrada „Stripolis“, objavljivanjem jednog od radova pristiglih na konkurs.

 

Finansijsku podršku „Stripolisu“ pružili su izdavač - Kulturni centar iz Zrenjanina i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Kafe-galerija „Izba“ nalazi se u ulici Železnička 4, u Novom Sadu.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :