Intervju povodom izložbe „Success“ - Mantra za uspeh

Datum objave:21.09.2017

Pročitano:1631 puta

Datum održavanja: 21.09.2017 - 21.10.2017

Lokacija: Beograd

Tema: Intervju povodom izložbe „Success“ - Mantra za uspeh
Datum postavke: 21. septembar – 21. oktobar, New Moment galerija
Sagovornik: Srđan Đile Marković


1. Kako se desila izložba „Success“?
- Lazaru se svideo gitarista „No success“ sa paralelnim linijama, i koliko sam obilazio galeriju bilo mi je jasno da inače ima slabost ka geometrijskoj apstrakciji, s obzirom na to da je izlagao Milivoja Belića, Eru Milivojevića... I onda sam se setio te neke stare priče iz šezdesetih godina kad je počeo op art, čije su možda najveće figure Vazareli i Bridžit Rajli, a koji je posle imao silnog odjeka u modi, pravili su te naglašeno geometrijske ludorije i optičke iluzije...

2. Kako se to uklapa u tvoj stil?

- Op art slika je dokument ograničenosti ljudske percepcije. Paralelne linije uvek će da igraju pred očima. Optička varka je već izvrgavanje ruglu ograničenosti ljudskog oka... Ja sam mislio da navučemo igru na taj starinski op art, ali sa figurama koje su neki derivat andergraund stripova šezdesetih. To su dva paralelna pokreta koji nisu imali veze jedan s drugim, ali nam je palo na pamet - zašto ih ne bismo spojili? Dali bismo više života prohujalim stilovima.

3. Zašto smatraš andergraund strip „prohujalim“ stilom?
- Andergraund strip je potpuno otišao u literaturu. To je sve gluplji crtež, kao „South park“, a priče sve intelektualnije. A ja idem upravo obrnutim putem. Valjda je strip autore opteretilo to što su konačno dobili obeležje da je strip grafička paraliteratura i sad od literature ne može da se diše, svi bi da budu Fokneri, svi bi da budu pisci, a crtaju levom nogom. Ima primera kad je to jako simpatično, ali uglavnom nije.


4. Gde je u tome priča o uspehu?
- Uspeh je opsesija ovog društva. Ljudi ne žive da bi bili uspešni. A posebno kod nas. Kod nas ako nešto postane formula uspeha, svi je bezglavo imitiraju. Kao sa Ramones pocepanim farmerkama - prvo to niko nije nosio, sad svako. Ili s tetoviranjem. Ništa ne uspeva kao uspeh. Hteli smo da poigramo s tim, pa smo napravili nove „ikone“ – gangstera („Dress to success“) i golu devojku („Undress to success“). To su danas dobitni modeli. Plus postoji taj fenomen da ti igra oko dok ih gledaš. To je taj figurativni op art. Novi stil za novu sezonu.

5. Op art elementi u ovom slučaju kao da imaju funkciju oreola?
- Istorijski, to nije ništa novo. U istočnjačkoj umetnosti ti nemaš čovekolikog boga, nego imaš dekorativni patern koji na isti način zamlaćuje oko i kao takav je dokaz postojanja Boga. Dekorativni paterni su maltene arhepredstave algoritama kojima je bog stvarao svet. Ali mi nismo hteli nikakve te religiozne konotacije, možda samo malo da se zezamo kao na slici „Mantra“.

6. Šta je „Mantra“?
- Primov algoritam. Zovu ga pohlepni algoritam. On je jedan od obrazaca novog industrijskog dizajna. Kako spakovati što više informacija na što manje prostora. Tako se pakuju matične ploče, automobilski motori… Neodoljivo podseća na neku indijsku mandalu.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :