Filmski centar Srbije: „Šavovi“ Miroslava Terzića u zvaničnoj trci za nagrade Evropske filmske akademije

Datum objave:21.08.2019

Pročitano:1273 puta

Evropska filmska akademija (EFA) objavila je svoj zvaničan i konačan izbor od 46 celovečernjih igranih filmova koji dobijaju preporuku za nominacije nagrade Evropske filmske akademije za 2019. godinu. U izboru je zastupljena 31 evropska država, a među 46 odabranih je i višestruko nagrađivani srpski film „Šavovi" u režiji Miroslava Terzića.

 

savovi

Filmove je odabrala šestočlana komisija, a tokom sedmica pred nama, 3600 članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije za pomenute nagrade koje će biti objavljene 9. novembra, tokom Festivala evropskog filma u Sevilji, u Španiji.

Ovaj srpski film nastao je i uz podršku Filmskog centra Srbije, kao koprodukcija naše zemlje sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Na Berlinskom filmskom festivalu prikazan je u zvaničnom programu Panorama i osvojio je dve nagrade – nagradu za najbolji evropski film u toj programskoj celini i drugu nagradu publiku. Snežana Bogdanović je na FEST-u nagrađena za ulogu Ane u ovom filmu, dok je film kao celina poneo i nagradu žirija FIPRESCI i nagradu Nebojša Đukelić. Film je potom nastavio zapažen festivalski pohod po Srbiji, regionu i čitavom svetu, a bio je i deo redovnog bioskopskog repertoara u našoj zemlji.

 

Šavovi, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, po svedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim, a zapravo su prodavane na usvajanje. Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina. Ona je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaze svoju sumnju, i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od dvadeset godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda. Autorka scenarija za ovaj film je Elma Tataragić.

Reditelj Miroslav Miša Terzić pobrao je dosta pohvala za svoj dugometražni film Ustanička ulica iz 2012. godine. Elma Tataragić scenaristkinja je filmova Snijeg (2008), When the Day Had no Name (2017) i Bog postoji, ime mu je Petrunija (2019), takođe premijerno prikazan u Berlinu ove zime. Uloge u Šavovima tumače Snežana Bogdanović, Jovana Stojiljković, Marko Baćović, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Rale Milenković, Rade Marković, Igor Benčina i Bojan Žirović. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, zapažen po radu na filmu Ničije dete Vuka Ršumovića, montažerka Milena Z. Petrović (montažerka filmova Beogradski fantom i Ederlezi Rising). Autorka muzike je Aleksandra Kovač, scenografkinja je Ana Buljan, a kostimografkinja Zora Mojsilović.

Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield i njihove producentske kuće West End Production. Ovo ostvarenje dobilo je i podršku panevropskog filmskog fonda Eurimaž (Eurimages), a koproducenti su: Nora Productions (Slovenija), Spiritus Movens (Hrvatska) i scca.Pro.ba(Bosna i Hercezovina). Osim Filmskog centra Srbije, nastanak filma su podržali i Slovenački filmski centar, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Film traje 95 minuta. Ovdašnji distributer je kuća MCF Megacom Film.

 Šavovi su drugi igrani film nastao u produkciji West End Productions Serbia koji je ušao u selekciju 46 najboljih evropskih filmova - prvi je bio Beli beli svet Olega Novkovića koji je deo ovog izbora bio 2011. godine.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :