Barutana klub Beograd

Bruce LaBruce, Robin Campillo i Grace Jones na Merlinka festivalu

Datum objave:02.12.2017

Pročitano:2130 puta

Datum održavanja: 07.12.2017 - 13.12.2017

Lokacija: Beograd

Od 7. do 13. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće organizovan deveti Međunarodni festival LGBT filma „Merlinka“.

 

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano preko 70 filmova, organizovani razgovori sa rediteljima filmova, tribine, izložbe, standup i muzički nastupi. Cene ulaznica su 200 dinara za projekcije u 17 časova, 250 dinara za projekcije u 19 časova i 300 za projekcije u 21 čas. U prodaji je i karta za sve projekcije za svih sedam dana festivala po ceni od 1200 dinara. Više informacija možete naći na sajtu festivala www.merlinka.com


Četvrtak, 7. decembar 2017. 21:00 


Na svečanom otvaranju nastupaće Ida Prester i biti najavljen program ogovodišnjeg festivala.


Lavina 


 

Režija: Stanislav Tomić


Uloge: Robert Ugrina, Ksenija Marinković, Stojan Matavulj, Borko Perić, Ana Maras Harmander, Sara Stanić, Goran Grgić, Žarko Radić, Nina Violić
.

Hrvatska, 2017.


70 min.


Franjo je nestao u lavini. Za sobom je ostavio dve supruge i dve kćeri. Kada se Franjo vrati iz mrtvih kako bi objavio porodici da je homoseksualac to izazove lavinu neočekivanih događaja.

 

Ekipa filma će prisustvovati projekciji filma, nakon koje će biti organizovan razgovor sa publikom.

 

 

 

Petak, 8. decembar 2017. 17:00


Sumrak

 


Režija: Erlingur Thoroddsen


Uloge: Björn Stefánsson, Sigurður Þór Óskarsson, Guðmundur Ólafsson
Island,

2017.


111 min.


Mesecima nakon raskida Gunnar dobija neobičan telefonski poziv od svog bivšeg dečka Einara. On pronalazi Einara u osamljenoj kućici na rubu lednika gde počinju da se suočavaju sa njihovom prošlošću dok ih progoni uskrsnuti duh njihove mrtve veze. Film „Rift“ je premijerno bio prikazan na 40. Međunarodnom filmskom festivalu u Geteborgu na kome je i zatvorio festival. Osvojio je Nagradu za umetničko dostignuće na filmskom festivalu u Los Anđelesu „Outfest“, kao i priznanje na 20. Kalifornijskom festivalu nezavisnog filma.


Petak, 8. decembar 2017. 19:00


Kvirkor: Kako pankovati revoluciju


 

Režija: Yony Leyser


Nemačka, SAD, 2017.


Dokumentarac 
83 min.


Šta se dešava kada društvo koje postoji nije i ono koje vam je potrebno? Neprekidno ponavljate kako to društvo postoji, pravite fanzine koji će stvoriti pank kvir revolucionare, snimajte subverzivne filmove i distribuirajte ih na sve strane i vremenom će zajednica koju ste stvorili postati i globalna realnost. Upravo o ovome govori „Queercore“. U pitanju je priča koja nas vodi od samih početaka pseudo-pokreta sredinom osamdesetih, stvorenom da „pankerizuje“ pank scenu, sve do širokog spektra umetnika koji su koristili radikalni kvir identitet kako bi uzvratili udarac, istovremeno, i gej asimilaciji i homofobiji pank kulture. Ispitanici diskutuju o homofobiji, rodu, feminizmu, HIV-u, asimilaciji, seksu i, naravno, umetnosti. Na širokoj listi sagovornika nalaze se i Bruce LaBruce, G.B. Jones, Genesis Breyer P-Orridge, John Waters, Justin Vivian Bond, Lynn Breedlove, Silas Howard, Pansy Division, Penny Arcade, Kathleen Hanna, Kim Gordon, Deke Elash, Tom Jennings, Team Dresch kao i mnogi drugi.
Film će najaviti kanadski reditelj Bruce LaBruce koji je jedan od sagovornika u filmu.


Petak, 8. decembar 2017. 21:00


Mizandristkinje

 


Režija: Bruce La Bruce


Uloge: Susanne Sachße, Viva Ruiz, Kembra Pfahler


Nemačka, Kanada, 2017.


91 min.


“Mizandristkinje” je priča o tajnoj feminističkoj terorističkoj organizaciji koja ima cilj da oslobodi žene, uništi patrijarhat, i uspostavi novi feministički svetski poredak. Ovu organizaciju vodi Velika Mama koja je upravnica seoskog prihvatilišta za napuštene devojke koji služi kao fasada iza koje se krije teroristička organizacija. Kada mladi radikalni levičar bežeći od policije završi u ovom ženskom uporištu jedna devojka ga iz sažaljenja sakriva u podrumu ustanove. Njegovo prisustvo narušava ustaljen život i, kako film kreće ka vrhuncu, otkriva brojne skrivene tajne. Otkrivamo novi stil lezbijske pornografije kao oruđa u propagandnom ratu, ali i kao svojevrsnu pozivnicu za novu vrstu ženske revolucije.
Reditelj BruceLaBruce će prisustvovati projekciji filma, nakon koje će biti organizovan razgovor sa publikom.

 

 

Subota, 9. decembar 2017. 17:00


Voćnjak kajsija

 


Režija: Pouria Heidary Oureh


Uloge: Hovhannes Azoyan, Narbe Vartan, Pedram Ansari


Jermenija, 2016.


80 min.

 

Mladić Aram, iranski Jermenin koji je u detinjstvu napustio otadžbinu kako bi živeo u Sjedinjenim Državama sada se, po prvi put, vraća u zavičaj kako bi zaprosio jermensku devojku sa kojom se upoznao i koja živi u Americi. Na jednodnevnom putovanju Aram vidi mnoštvo kulturoloških, verskih i nacionalnih razlika, ali pred njim su još veće prepreke.


Subota, 9. decembar 2017. 19:00


Rasprava oko kostiju

 


Režija: Andrea Weiss


Španija, 2017.


75 min.


„Bones of Contention“ se bavi temom istorijskog sećanja u Španiji nakon Frankove smrti fokusirajući se na nepoznatu priču o represiji nad LGBT osobama tokom fašističke diktature. U filmu se po prvi put prekida njihovo ćutanje i otkrivaju njihove priče. Duž španskih puteva, zamaskirani kilometrima i kilometrima borovih stabala nalaze se neobeleženi grobovi više od 120.000 žrtava Fankovog režima. Među njima je i najpoznatiji pesnik Španije, Francisko Garsija Lorka koji je postao simbol kako nacionalnog sećanja tako i LGBT pokreta. Film istražuje represiju nad LGBT popluacijom pod fašističkim režimom u Španiji i stavlja je u širi kontekst borbe za pravdu za sve Frankove žrtve. Ali kako da država iskopa prošlost koju je svesno zakopala?


Subota, 9. decembar 2017. 21:00


120 otkucaja u minuti


 

Režija: Robin Campillo


Uloge: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel


Francuska, 2017.


140 min.


Nathan je mladić koji se tokom devedesetih godina minulog veka pridružio grupi pariskih aktivista koji se bave prevencijom HIV-a. Na nedeljnim sastancima ove organizacije on polako otkriva kako među članovima postoje i oni koju preferiraju radikalniji pristup protestima.


Reditelj Robin Campillo će prisustvovati projekciji filma, nakon koje će biti organizovan razgovor sa publikom.

 

 

Nedelja, 10. decembar 2017. 12:00 – 00:00


Maraton kratkog filma
U okviru maratona biće prikazano preko 50 filmova i organizovano nekoliko razgovora sa autorima filmova. Više informacija o filmovima na: http://merlinka.com/schedule/short-films/

 

Dan holandskog filma
Ponedeljak, 11. decembar 2017. 17:00


Dan holandskog filma otvoriće direktor festivala Roze Filmdagen iz Amsterdama.


Ako kažem da jesam, onda jesam

 


Režija: Truus Kaspers, Sander Houwen


Holandija, 2016.


44 min.

 

Dokumentarni film koji su zajedno režirali majka i sin predstavlja intimno i nostalgično putovanje kroz živote šestoro kvir sinova i njihovih majki. Oni sede za kuhinjskim stolom i sa iskrenošću pričaju o autovanju.


Cas

 


Režija: Joris van den Berg


Uloge: Kevin Hassing, Wieger Windhorst, Felix Meyer


Holandija, 2016.


48 min.


U ovoj drami sa elementima komedije sedmogodišnja veza između Pepijna i Sjorsa dospeva u krizu nakon što mladom studentu Casu dopuste da spava na kauču u njihovom stanu dok ne stane na svoje noge. Vremenom obojica muškarca bivaju očarani Casovim šarmom što ih navodi da ponovo razmotre svoje dugoročne planove. Da li Casovo prisustvo ugrožava njihov odnos ili predstavlja prikriveni blagoslov?


Ponedeljak, 11. decembar 2017. 19:00


Iznad duge

 


Režija: Tara Fallaux


Holandija, 2017.


40 min.


Nakon smrti majke Leny (81) konačno može da ostvari svoj san. U pitanju je put oko sveta na biciklu. Međutim, ona nije stigla dalje od Novog Zelanda na kome je upoznala ljubav njenog života – drugu ženu. Leny se autovala kada je imala 68 godina. Od tada ona živi životom lezbijke pokušavajući da nadoknadi propuštene godine. Iako je mnogima inspiracija ona ipak ne postaje mlađa. Želi da svoje preostale godine proživi do maksimuma.


Prep i ja


 

Režija: Tim Dekkers


Holandija, 2017.


60 min.


PrEP je doneo sasvim novi način borbe protiv HIV-a. Iako u Sjedinjenim Državama ova pilula za prevenciju HIV-a pokazuje ogroman uspeh mnoge evropske zemlje i dalje oklevaju. Holandija je jedna od tih država. Prep&ME je prvu dugometražni dokumentarac o PrEP-u  u Holandiji. Tri učesnika u ovom eksperimentu pričaju iskreno o svojim iskustvima sa PrEP-om i njenom uticaju na njihov (seksualni) život. U ovom, na momente, duhovitom i emotivnom filmu sagledavamo pozitivne i negativne strane PrEP-a. Takođe čujemo i mišljenja stručnjaka. Da li je PrEP čudesna pilula ili pilula za žurke?


Reditelj Tim Dekkers će prisustvovati projekciji filma, nakon koje će biti organizovan razgovor sa publikom.


Ponedeljak, 11. decembar 2017. 21:00


Pre filma nastupiće drag kraljica Lady Galore iz Amsterdama.


Kraljica Amsterdama


 

Režija: Tim Oliehoek


Uloge: Alex Klaasen, Achmed Akkabi, Peter Faber


Holandija, 2013.


90 min.
Chez Nous je gej frendli klub kome zbog opasnosti od bankrotstva preti prodaja moćnom biznismenu. Da bi sprečili ovu prodaju stalni gosti kluba, specifična grupa prijatelja, prave plan da tokom gej parade iz muzeja ukradu dijamantsku ogrlicu vrednu milione evra i na taj način spasu svoje omiljeno mesto za izlaske. Da li će uspeti u ovom naumu?

 

 

Utorak, 12. decembar 2017. 17:00


Tori pajns

 


Režija: Clyde Petersen


SAD, 2016.


60 min.


“Torrey Pines” je priča o disfunkcionalnoj porodici, mentalnom zdravlju i rodu. U pitanju je prelepa i provokativna kolažna animacija ispričana iz vizure muzičara i režisera Clyda Petersena. Radnja ovog polu-autobiografskog kvir pank filma o odrastanju smeštena je u Kaliforniju devedesetih godina minulog veka. Pratimo Clyda i njegovu porodicu na putovanju koje će zauvek  promeniti njihove međusobne odnose.


Nikome ne nedostajem!


 

Režija: Erik Lemke


Nemačka, 2017.


29 min.


Nakon što su joj amputirane obe noge Evelin je ostala i bez prijatelja. Već godinama je zarobljena u svom stanu bauljajući između kuhinje, kompjutera, televizora i kreveta. Pronađeni stari video-snimci otkrivaju kakav je život vodila pre 25 godina kao muškarac. Nemačka Demokratska Republika više ne postoji, ali u ujedinjenoj Nemačkoj ne uspevaju svi da stanu na svoje noge.


Utorak, 12. decembar 2017. 19:00

 

Džesika Bler


 

Režija: Karni Haneman


Uloge: Jessy Danner, Guy German, Karni Haneman


Izrael, 2017.


Igrani film


80 min.Karni se oseća izdvojeno. Izdvojeno od sveta, njene zemlje, jezika, čak i od svog tela. Sve dok ne sretne Jessicu Blair kojoj je potreban odmor od bajkovitog američkog sna. Dok se neobavezno tumaraju nigdinom slučajno upoznaju dva konfuzna Izraleca i ova četvoročlana grupa luzera zajedno pokušava da se probije kroz pitanja o životu, sazrevanju, žvakaćim gumama i sebi samima. Kroz ovo jedinstveno poznanstvo, Karni će ponovo otkriti njen seksualni identitet kao i sasvim novu stranu njenog bića kao mesta u koje će se konačno uklopiti.


Rediteljka Karni Haneman će prisustvovati projekciji filma, nakon koje će biti organizovan razgovor sa publikom.


Utorak, 12. decembar 2017. 21:00


Tom od Finske


 

Režija: Dome Karukoski


Uloge: Jakob Oftebro, Werner Daehn, Lauri Tilkanen


Finska, 2017.


116 min.


Touko Laaksonen je odlikovani oficir koji se posle herojske i potresne odbrane domovine u Drugom svetskom ratu konačno vraća kući samo da bi otkrio kako ni život u miru nije nimalo manje uzbudljiv. Uočava kako u mirnodopskom Helsinkiju buja progon homoseksualaca, kao i pritisak na gej muškarce da se ožene i imaju decu. Touko pronalazi utočište u svojoj slobodnoj umetnosti usavršavajući se u homoerotskim ilustracijama nagih muškaraca nesputanih nagona. Njegov rad poznat po čuvenom potpisu „Tom of Finland“ postao je simbol jedne generacije homoseksualaca i podstakao plamen gej revolucije.

 

 

Sreda, 13. decembar 2017. 17:00


Ako se usudiš da čezneš

 


Režija: Debalina Majumder


Uloge: Manisha Adak, Manisha Bilkish, Farha Khatun |

Indija, 2017.


52 min.


Ovo je priča o Swapni i Shucheti iz malog indijskog sela koje su se zaljubile jedna u drugu i odlučile da izvrše samoubistvo. Na osnovu istinite priče o ovom slučaju iz 2011. snimljen je drugačiji kraj njihove romanse u kome njih dve putuju u nepoznato, držeći se zajedno i lažući kako bi se zaštitile. Ovo je predivna priča o njihovoj ljubavi u svetu koji ne želi da ih vidi ili prihvati.


Zemlje izgubljenog sadržaja


 

Režija: Elena Horn


Ruanda, Srbija, Velika Britanija,  2017.


45 min.


“Lands of Lost Content” je dokumentarac o pravoslavnom gej studentu Niku iz Srbije koji se upoznaje sa baletanom koji je preživeo genocid u Ruandi. Ishimwa Muhimanyi se posle mnogo godina vraća u Ruandu da bi, suočavajući se sa fragmentima svojih sećanja,  u razgovorima sa preživelim članovima svoje porodice istražio  uticaj religije na genocid. Nik putuje u Srbiju gde želi da svojoj porodici otkrije svoju homoseksualnost suočavajući se sa brojnim preprekama na tom putu.


Nik Jovičić-Sas, sagovornik iz filma će prisustvovati projekciji filma, nakon koje će biti organizovan razgovor sa publikom.


Sreda, 13. decembar 2017. 19:00


Divne dive


Režija: Leandra Leal


Brazil, 2016.


110 min.


“Divine Divas” je priča o prvoj generaciji brazilskih zabavljača transvestita i drag umetnika koji su šezdesetih godina prošlog na vrhuncu vojne diktature hrabro kritikovali strogi moral i stvarali polaznu tačku u borbi za ljudska prava i individualne slobode u nekadašnjem, ali i savremenom Brazilu.


Sreda, 13. decembar 2017. 21:00


Na svečanom zatvaranju nastupaće Sonja Sajzor i biće dodeljene nagrade za najbolji kratki, igrani i dokumentarni film.


Grejs Džons


Režija: Sophie Fiennes


SAD, Velika Britanija, Irska


Dokumentarac


115 min.


„Grace Jones: Bloodlight and Bami“ predstavlja uzbudljivo putovanje kroz nastupe, javni i privatni život pop ikone Grace Jones. Njena smela estetika odzvanja kroz čitav film tokom kojeg režiserka Sophie Fiennes stvara snažno filmsko iskustvo naizmeničnim smenjivanjem muzičkih sekvenci i intimnih privatnih snimaka koji nam otkrivaju lice koje se krije iza maske ikone.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :