ARTAN LILI: Zarazna, optimistična svežina gradskog zvuka!

Datum objave:09.02.2015

Pročitano:6979 puta

Datum održavanja: 13.02.2015

By:Ivana Šantić

Lokacija: Beograd

''Verujte samo sebi i svom trudu'' - poručuju iz benda Artan Lili, u susret velikoj koncertnoj žurci 13. februara.

 

Beogradska noise-pop grupa postoji od 2013. godine čine je Romana Slačala - glas, Dragan Knežević - gitara, Marko Ajković - bubanj i Bojan Slačala - bas i glas. U aprilu prošle godine objavili su prvi album, izdanje je specijalno koncipirano i sadrži dvanaest pesama, koje će biti sukcesivno objavljene u određenom vremenskom periodu.


Hit singlom ,,Ako stanemo tu" koji je zarazio čitav region, beogradski sastav Artan Lili ne samo da se potvrdio kao najperspektivniji bend na našim prostorima, već je postao deo muzičke istorije! Ovaj singl je na „Diskomer” listi Studija B ušao direktno na prvo mesto, a to se dogodilo samo četiri puta za četiri decenije emitovanja najrelevantnije i najdugotrajnije domaće top liste - „Bijelom dugmetu”, „Ekatarini Velikoj”, grupi „Kal” i sada sastavu Artan Lili.


Artan Lili vrlo konstruktivan naziv za ime benda. Artan je lek za Parkinsovu bolest, šizofreniju. Kako biste opisali noise-pop laicima?

Noise-pop je najbolji savremeni način da čujete nešto dobro i saznate nešto novo.

 


Vaši muzički uzori i ono što vas je dovelo do zvuka koga danas stvarate?
Uzora je previše da bi bili imenovani u jednoj rečenici, a do zvuka koji je već postao naš trademark smo došli sami, napornim radom.
Optimistična umetnička družina svoje muzičko, kreativno iskustvo prikupila je na raznim stranama. Gitarista, Dragan Knežević, autor pesme „Kad se neko nečem dobro nada“ u Obojenom programu, frontmen Bojan Slačala u Stutgart Online, bubnjar Marko Ajković svirao je sa Bebi Dol. Romana Slačala je fotograf.


Ničim izazvana optimističnost teksta ''Ako stanemo tu'' rezultat je?
Pesma je nastala u trenutku kada je rad grupe sledom okolnosti doveden u pitanje. Svesni situacije odmah smo odreagovali i napravili neku vrstu ličnog štita. Dakle, reagovali smo kreativno da bi prevazišli situaciju u kojoj smo se zatekli. Ne samo da smo se izvukli nego smo napravili i sjajnu stvar.


Kako biste opisali uspeh koji ste doživeli pesmom ''Ako stanemo tu''? ( s obzirom na to da ste, prema uspehu stavljeni u grupu sa EKV-om, Bijelim dugmetom ...) Da li je sreća lepša ako se ne očekuje?
Ovaj, kako kažu, „poduhvat od istorijskog značaja za domaći rokenrol“ se desio jer smo debitovali na 1. mestu kao novitet na Diskomeru - top listi Radija Studio B, a što je za rukom pošlo samo gore navedenim grupama. Nismo očekivali, lepo što se desilo, kao kruna za naporan rad oko pravljenja pesme i video spota u koji je bilo uključeno preko 50 saradnika na čelu sa Stašom Tomićem i Petrom Rudićem.

 


Na šta vas asocira Beograd? 

Izuzetan grad, bila sretna vremena ili ne. Jedan od retkih gradova kome smo osetili potrebu nešto da damo. A takvih je malo.
 

Šta je za vas kultura?
Ideal kom treba da teži svaki homosapiens, iz više razloga.


Reč urbano?
Otrcani termin za građanske vrline.


Artan Lili u tri reči?
Novi Zvuk u Gradu

 

 ARTAN LILI: Zarazna, optimistična svežina gradskog zvuka!


Završavamo objavljive svih pesama sa našeg prvog albuma na platformi artanlili.bandcamp.com
Od prvih narednih koncertnih aktivnosti izdvajamo: Beograd, petak 13. februar – Božidarac, Novi Sad, petak 13. mart – KC Utopia i Zagreb, petak 10. april – KSET.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :