Unutrašnje strukture

Jelena Karišik

11.9. - 30. 9. 2017.

Unutrašnje strukture

Datum dešavanja: 11.09.2017

Pročitano:530 puta

Mesto dešavanja: Grafički kolektivKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Obilićev venac 27

Info telefon:+381 11 2627785

U ponedeljak, 11. septembra u 19h otvara se izložba grafika Jelene Karišik, umetnice iz Banja Luke.


Novim ciklusom linoreza nastalim u periodu 2012-2017, autorka potvrđuje stvaralački kredo utemeljen u transponovanju figurativnog predloška (motiva torza) u gotovo apstraktni grafički zapis. Jedna od klasičnih ikonografskih formi u istoriji umetnosti, za ovu grafičarku je inicijalni podsticaj kreativnog procesa u kome se telesnost lišena konkretnog oblika i mase prevodi u ekspresivnu igru sukoba/harmonizovanja površina i boja. Ritmičnost linearnih formi karakteristična za ranije radove, u novoj seriji grafika ustupa mesto razuđenim i slobodnije komponovanim fragmentima koji se neretko prožimaju i preklapaju gradeći slojevitu likovnu strukturu.

„Analitički duh i njegove kreativne potencijale oduvek je fasciniralo ljudsko telo, jer upoznati se sa oblikom u kom smo ovaploćeni prvi je korak na putu samospoznaje. Telo je vekovima bilo palimpsest na koji su iznova učitavani različiti estetski, moralni, ideološki i drugi kodovi vremena […] Autorka izbegava mimetički postupak reprodukovanja viđenog, stilizuje motiv do nivoa asocijativnog, gde tek naslućujemo obrise muške, ređe ženske fizionomije. Neretko ta polna odrednica postaje neuhvatljiva, a forma biva dovedena na rub apstrakcije. Ponavljanje je modus operandi koji na više nivoa prožima rad Jelene Karišik, od izbora teme do načina građenja oblika i kompozicije, pri čemu svaki grafički list nudi jedinstveno likovno rešenje. Ovim postupkom autorka aktivno promišlja sopstveno poetsko uporište, ali insistira i na univerzalnim pitanjima o ambivalentnim pozicijama umetnosti na liniji između trajanja i efemernosti, večnih kanona i metamorfoza, Genius-a posvećenog isključivo procesu stvaranja i pigmalionske žudnje za dostizanjem i/ili posedovanjem jedne apsolutne forme”.
(iz teksta Miroslava Sapundžića)

Jelena Karišik (1973. Sarajevo) diplomirala 1997. na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, gde je 2001. završila postdiplomske studije. Na istom fakultetu na doktorskim umetničkim studijama. Vanredni je profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Član je ULUS-a. Od 1997. izlaže u zemlji i inostranstvu (Slovenija, Rumunija, Francuska, SAD). Dobitnica nekoliko nagrada za stvaralaštvo u oblasti grafike i slikarstva. 


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru