Umetnošću protiv depresije

Dina Abu Mayyaleh

11. 3. - 18. 3. 2018.

Umetnošću protiv depresije

Datum dešavanja: 11.03.2018

Pročitano:685 puta

Mesto dešavanja: Gradski klub 1846 (Downtown Cafe)Komentari: 0

Grad:Niš

Adresa:Obrenovićeva 30

Svečano otvaranje izložbe slika i fotografija mlade umetnice iz Jordana Dine Abu Mayyaleh biće održano u nedelju, 11. marta u „Gradskom klubu 1846“ (Downtown Cafe) u Nišu. Izložba nosi naziv „Umetnošću protiv depresije“, oslikavajući metod njene borbe protiv ove bolesti - bojama i kreativnošću. Otvaranje izložbe je zakazano za 18h, a veče će upotpuniti nastup mladog muzičara iz Niša Janka Džambasa.


Postavka će biti izložena do 18. marta, kada nas očekuje svečano zatvaranje uz prateći program. Ulaz je besplatan.


Objašnjavajući svoj pravac kao dadaizam, Dina crpi svoju inspiraciju u suočavanju sa sobom i svojim duševnim stanjem. Njene slike nastaju u ekspresionističkim naletima, koje smatra ličnom terapijom, ‘terapijom boja’, kako sama kaže. Uz pomoć boja naučila je da kontroliše sebe i da utiče na druge da zajedno promene svet na bolje. Priroda njenog otvorenog duha ogleda se i u njenim autorskim fotografijama, koje dočaravaju njen specifičan pogled na svet.


Dina Abu Mayyaleh rođena je u Nišu, ali kao vrlo mala seli se u Jordan, odakle joj je otac. U Amanu, glavnom gradu Jordana, provela je ceo svoj život, u stalnoj borbi protiv napada, diskriminacije i seksizma. „Mnogo sam imala problema zato što gde god da idem, neko me je jurio, neko me je pratio... Nisam mogla da verujem da takvi ljudi postoje, da takav način života uopšte postoji. Koliko žena može da se ponizi i od nekog koga ni ne poznaje“, objašnjava ova mlada umetnica.


Pre godinu i po dana, nakon završenih studija, Dina se vraća u svoj rodni grad, gde počinje da se javlja depresija, ali i njen put u umetnost.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru