U potrazi za svetim znakom

Anamarija Vartabedijan

04. 05. - 24. 05. 2018.

U potrazi za svetim znakom

Datum dešavanja: 04.05.2018

Pročitano:497 puta

Mesto dešavanja: Galerija Atrijum Komentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Simina 10

Na izložbi će se naći osam knjiga umetnika, šest triptiha – slika velikog formata u tehnici suvog pastela, kao i frotaži jermenskih spomenika u Srbiji.

"Izložba Anamarije Vartabedijan „U potrazi za svetim znakom“ predstavlja autorski pogled i subjektivno reagovanje na kompleksnost sveta umetnosti u kome se javljaju, ukrštaju i prepliću pitanja ljudskog bića i njegovog porekla.
Predmet istraživanja ovog eksplicitnog doktorskog projekta uključuje sliku i simbol u funkciji oblikovanja knjige, pesama jermenske poezije, zatim stvari koje je vreme rasulo, temu kontinuiteta, igre mitskih, etnoloških, arheoloških, istorijskih i religioznih diskursa jermenske kulturne baštine. Projekat Anamarije prikazuje kako svet umetnosti prodire u delo i kako se ono otkriva iza kulturalnih naslaga.


Cilj umetničkog istraživanja je isticanje vrednosti i negovanje kontinuiteta jermenske kulturne baštine bliske našem narodu.
U istraživanju je primenila sintetički metod zasnovan na komparativnoj deskripciji, empirijskom i faktografskom izučavanju istorijsko-umetničkog materijala i tumačenju izabrane poezije kao referentnog izraza.
Narativna matrica proizlazi iz Biblijskog mita o potopu, srednjovekovnoj jermenskoj ikonografiji i savremenoj jermenskoj poeziji. Korpus istraživanja dopunjen je izborom od osam pesama preuzetih iz različitih zbirki savremene jermenske poezije, ilustrovane tehnikom suvog pastela i frotaža u osam knjiga umetnika. Izabran broj osam nije slučajan: arevakač, jermenski simbol večnosti, ima osam krakova i čest je motiv Anamarijinih ilustracija. Osam različitih knjiga umetnika imaju kvadratni oblik jer četvorougao simboliše celovitost i jedinstvo.
Ključne reči koje opisuju sadržaj projekta su: reč, spomenik, knjiga, mit, krst, portret, pejzaž, kamen, sunce, koren i večnost..."
Iz predgovora katalogu - Vesna Lakićević Pavićević, istoričar umetnosti

O ideji i razlogu da se bavi baš ovakvom formom umetničkog istraživanja Anamarija kaže: “Visoravan sa koje potiču moji preci - Vartabedijani, nalazila se u blizini današnjeg Erzeruma (stari jermenski naziv - Karin ili Garin) i zvala se Surp Nšan Vank. Vank na jermenskom znači manastir, surp sveti, a nšan je znak. Vartabedi su prvosveštenici koji su držali škole, knjige i obrazovanje u svojim rukama. Otud i naziv U potrazi za svetim znakom i odluka da se u umetničkom radu bavim formom knjige.”

BIOGRAFIJA

Anamarija Vartabedijan je rođena 13. 06. 1974. u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu januara 1998. godine. Novembra 2001. je magistrirala na slikarskom odseku - smer mozaik, kod prof. Branka Miljuša, FLU u Beogradu. Titulu Master dizajner (grafički dizajn) stekla je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, septembra 2014. godine. Od 2015. godine je doktorand na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 1998. je član ULUPUDS-a u dizajn sekciji. Od 2001. član je ULUS-a u slikarskoj sekciji. Član je Umetničkog saveta ULUPUDS-a od 2012. godine. Profesor je na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika od 2017. godine, a bila je u zvanju predavača od 2003. godine na istoj visokoškolskoj ustanovi. Priredila je četrdeset samostalnih izložbi slika, mozaika, rok fotografija i ilustracija u zemlji i inostranstvu od 1995. godine do danas. Osamnaest puta je izlagala sa porodicom Vartabedijan u zemlji i inostranstvu. Grupno izlaže od 1994. na preko sto izložbi. Pokretač je projekta Rok momenti - izložbe rok fotografije realizovane osamnaest puta od 2007. godine do danas. Decembra 2017. godine je priredila izložbu “50 godina koncertne rok fotografije u Srbiji” (25 fotografa, 100 fotografija) u galeriji Pro3or u Beogradu. Dobitnik je više stručnih priznanja od 1996. godine do danas.

Značajnije samostalne izložbe:

2017. Mojih deset godina - Neno Belan i Fjumens, fotografije, Galerija Juraj Klović, Rijeka, Hrvatska 2016. Na obroncima Ararata, slike i ilustracije, Etnografski muzej u Beogradu, Srbija

2015. Rok momenti, fotografije, Gradska galerija Požega; Kulturni centar Novog Sada

2015. Life, slike, pasteli i ilustracije (retrospektiva), Narodni muzej "Hovhannes Sharambeyan Centre of Popular Creation – Folk Art Museum" Jerevan, Jermenija

2014. Moje rokenrol nebo, ilustracije, knjiga i animacija, Aprilski susreti, Srećna galerija, SKC, Beograd, Srbija

2011. Slike iz života – My Life, slike, Galerija Singidunum, Beograd 2007. Rok momenti, fotografije, Monumenti, Pula, Hrvatska

2004. Armenia, Universitat Autonoma de Barcelona, Španija

2001. Put kroz predele, Magistarska izložba, mozaici i slike, Galerija FLU, Beograd

2001. Pejzaži, slike i pasteli, Pomorski Muzej, Kotor, Crna Gora

1995. People – Ljudi, trodimenzionalni portreti, Galerija Biblioteke grada Beograda
 


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru