Barutana klub Beograd

Svetski dan pantomime

22. 3. 2016.

Svetski dan pantomime

Datum dešavanja: 22.03.2017

Pročitano:744 puta

Mesto dešavanja: BeogradKomentari: 0

Grad:Beograd

Svetska organizacija pantomimičara, Vikimedija Srbije i Univerzitet Singidunum obeležiće Svetski dan pantomime internacionalnim uređivačkim maratonom u pisanju članaka na Vikipediji. Maraton će biti održan 22. marta, na dan rođenja velikog pantomimičara Marsela Marsoa, u mnogim zemljama sveta, a u Srbiji na Univerzitetu Singidunum u Beogradu i Nišu.

I ove godine maraton ima internacionalni karakter, jer će se u uređivanju članaka pridružiti i Vikipedijanci i pantomimičari iz Indije, Makedonije, Bugarske, Gruzije i još desetak zemalja. U preko 40 zemalja se Svetski dan pantomime obeležava besplatnim predstavama, radionicama pantomime, predavanjima, festivalima.

Ove godine se prvi put promoviše i zvaničan logo Svetskog dana pantomime koga je potpuno besplatno, kao poklon Svetskoj organizaciji pantomimičara i pantomimičarima širom sveta dizajnirao art direktor Univerziteta Singidunum Aleksandar Mihajlović.

Svetska organizacija pantomimičara deo je GLAM programa Vikimedije Srbije, koji podrazumeva dvosmernu saradnju sa institucijama kulture u cilju povećanja dostupnosti kulturno-istorijskog nasleđa na internetu. Prošle godine zajedničkim delovanjem uspešno je realizovan uređivački maraton, koji je obogatio Vikipediju na srpskom jeziku sa 14 članaka, a Vikipediju na makedonskom jeziku sa devet novih članaka iz oblasti pantomime. Svetska organizacija pantomimičara je tom prilikom oslobodila i fotografije potrebne za ilustraciju članaka.

- Veoma sam uzbuđen što je inicijativa koju smo pokrenuli Ofer Blum, pantomimičar iz Izraela i ja zaživela u preko 40 zemalja na 4 kontineta i što drugu godinu za redom sarađujemo sa Vikimej Srbijom a preko ove organizacije i sa "Vikipedijancima" iz drugih zemalja. Zajedno ćemo se postarati da pantomimi vratimo značaj na celoj planeti jer je to ipak prvi jezik kojim su se ljudi sporazumevali i koji svi na planeti razumemo. Zato su naši slogani: "Pantomime jezik svih!", a samim tim i "Pantomima jezik mira!" - Marko Stojanović


Na maratonu mogu učestvovati svi zainteresovani dobrovoljci, koji žele da nauče kako se uređuje Vikipedija i time prenosi znanje širom sveta. Učešće se može potvrditi na stranici Vikipedije posvećenoj ovom maratonu ili prijavom na mejl kancelarija@vikimedija.org


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru