Skepsis

Tijana Kojić

12.01. - 24.01.2017.

Skepsis

Datum dešavanja: 12.01.2017

Pročitano:602 puta

Mesto dešavanja: Galerija ULUSKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Knez Mihailova 37

Izložba Tijane Kojić, pod nazivom Skepsis, biće otvorena u četvrtak, 12. januara 2017. u 19 časova, u galeriji ULUS. Ovu izložbenu celinu čine radovi ambijentalnog karaktera izvedeni na aluminijumskoj podlozi, nastali u prethodne tri godine.

Kontinuiranost likovnog rukopisa, kod ove autorke se može pratiti u poetskom aspektu, izvođačkom materijalu, intervencijama u medijima crteža, slike i grafike, kao i koncipiranju monumentalnih celina naspram kojih se nalazi serija minijatura postavljenih u vertikalne postamente.


Prezentovani radovi iz ciklusa Skepsis su logičan nastavak prethodnog ciklusa Stratum, koji je beogradska publika imala priliku da vidi pre godinu dana u GGK. U njenom dosadašnjem opusu stvaralački ciklusi, kako sama ističe: „stoje u odnosu međusobnog kontrapunktiranja, smenjujući vizure kojima se koriste pojedinstvo i mnoštvo, singularno i pluralno postojanje. Ovoga puta, idejni fokus je na pitanjima posmatranja, misaonih i potpražnih procesa koji vode u sumnju. Sumnja je ovde data kao simptom i kao ambijent koji uokviruje život, kao prostor razmene u kojem razmena postaje sve manje moguća. Potreba za posmatranjem napravila je distancu koja je ujedno i negacija života i odbijanje učestvovanja u njemu.“


Pored ostalog, umetnica u tekstu u katalogu izložbe navodi: „Sumnja, nesrazmerno jača od drugih misli, je kategorija bez dna, koja i u retrospektivi i anticipaciji nameće našem umu i savesti nemir koji se širi do rasprskavanja. Proces napredovanja sumnje je proces od usijanja do nestajanja. Skepsa koja je pošla u potragu za smislom često se zaglavljuje u proizvođenju njegove odsutnosti. Praznina je ogromna i nadolazeća, kao ukor svetu koji ju je oslobodio. Poražen ili zadivljen, svet se protiv nje može braniti još samo sopstvenom sumnjom da ona postoji“.


Izložbena celina predstavlja deo doktorskog umetničkog projekta Skepsis – crtež, slika i otisak u doba ekrana i etra.
Biografija: Tijana Kojić (1987) diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Do sada je priredila jedanaest samostalnih i učestvovala na više od sto dvadeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Grčka, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Italija, Bugarska, Švajcarska, Španija, Nemačka, Meksiko, Sjedinjene Ameriičke Države, Francuska, Kina).
Član je ULUPUDS-a i ULUS-a od 2012. godine.


Nagrade (izbor) :
- prva nagrada na konkursu Niš Art fondacije
- nagrada Fakulteta primenjenih umetnosti iz fonda Aleksandra Tomaševića
- prva nagrada za crtež iz fonda Vladimira Veličkovića
- prva nagrada za crtež Zlatni Osten
- otkupna nagrada 39. Palete mladih u Vrbasu
- nagrada Zemunskog salona
Radila je kao saradnik u nastavi na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu od 2012. do 2014. godine. Trenutno je student doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti. Radi kao docent na istom fakultetu od 2014. godine, na predmetima Anatomsko crtanje 1 i 2.

Izložba traje do 24. januara 2017.


Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru