Šesta godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije

29. 12. - 31. 1. 2018.

Šesta godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije

Datum dešavanja: 29.12.2017

Pročitano:703 puta

Mesto dešavanja: Dečji kulturni centar Beograd Komentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Takovska 8

Glavni sezonski događaj za profesionalni strip u Srbiji — Šesta godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije — otvara se u petak, 29. decembra u galeriji Dečjeg kulturnog centra u Beogradu, a sa pratećim sadržajima trajaće tokom čitavog januara 2018. godine. Izložbu će u 19.30 časova otvoriti Rade Tovladijac, predsednik upravnog odbora USUS, dr Irina Antanasijević, profesor univerziteta u Srbiji i Rusiji, i Lidija Seničar, urednica likovnog programa DKC. Ovogodišnji likovni materijal izložbe je ilustrovao Dragan Lazarević (de Lazare), ugledno ime franko–belgijskog i srpskog stripa.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi preko dve stotine pedeset likovnih umetnika i scenarista iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih zemalja širom sveta gde žive članovi udruženja. Izlažu se digitalni otisci stripskih tabli, ilustracija i koncept arta koji prikazuju veliki žanrovski dijapazon naših umetnika — od satiričnog, preko realističkog, do avangardnog stripa ali i drugih oblika vizuelnog pripovedanja. Kao i svake godine, uz velikane i doajene stripa kao što su Brana Nikolić, Nikola Maslovara, Dušan Reljić, Askanio Popović, Radič Mijatović ili Božidar Milojković, USUS izlaže i radove novih imena naše umetnosti. Tako će ove godine publici biti predstavljeni novi članovi Udruženja, među kojima su i Selena Danilović, Iva Atoski, Goran Katić, Goran Rakić, Milosav Ostojić, Gordana Dramićanin i drugi.

Gostujuće izložbe su obezbeđene saradnjom sa Međunarodnim festivalom stripa u Valjevu u organizaciji NVO „Akteri“ i lokalnom samoupravom Valjeva, po stručnom izboru Dejana Bogojevića. Prateći sadržaji u januaru su i obeležavanje važnih stripskih jubileja, od kojih se izdvajaju oni vezani za značajnog evropskog scenaristu i pisca Branka Vidića (1904–1967) i njegovog „Dubrovačkog gusara“, kao i Andrea Frankena (1924–1997) i stripa „Gaša Šeprtlja“ koji je nedavno dobio svoje sabrano srpsko izdanje.
USUS ima redovnu stručnu saradnju sa Dečjim kulturnim centrom u Beogradu koji je referentna međunarodna ustanova za dečji i omladinski strip, organizator međunarodnog konkursa za strip kaiš, ali i sedište dve ugledne likovne škole koje vode Mileta Miloradović i Vladimir Vesović.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru