ROBA

Jelena Marjanović

13. 2. - 2. 3. 2018.

ROBA

Datum dešavanja: 13.02.2018

Pročitano:649 puta

Mesto dešavanja: Galerija Doma omladine Komentari: 0

Grad:Beograd

Adresa: Makedonska 22

Info telefon:+381 11 324 8202

"Izložbu roba čini serija radova inspirisanih ulogom žene u tradicionalnom društvu. Ona je ta koja u velikom broju slučaja vodi računa o potrebama jednog domaćinstva, obavlja naporan posao koji joj se podrazumeva. Ujedno, nameću joj se i razne druge uloge koje mora da ispuni ne bi li se uklopila. Neprestano joj se sugeriše kako treba da izgleda a šoping joj se nudi kao lek za smirenje, tako postaje izmanipulisana od strane kapitalističkog sistema koji zarađuje na velikom broju žena nezadovoljnih svojim izgledom.

Ispitujući mogućnosti objektivizacije koristim svakodnevne kućne obaveze kao što su pranje i peglanje garderobe, kao metod vizuelizacije. U tom procesu nestaje linija razgraničenja između ženskog tela i objekata. Dok dehumanizujem žensko telo namerno sakrivajući odlike njenog lica, postavljam pitanje: gde prestaje lični identitet i telo postaje samo objekat u službi određene funkcije i obrnuto." (Jelena Marjanović)

Jelena Marjanović, rođena 1980. u Beogradu. Slikarsvo je diplomirala 2005. godine na Akademiji lepih umetnosti. Izlagala na brojnim izložbama od čega pet puta samostalno. Dva puta je nagrađivana u oblasti stripa. Živi i radi u Beogradu.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru