#RIP

Nadežda Kirćanski

5.2  - 23.2.2018.

#RIP

Datum dešavanja: 05.02.2018

Pročitano:665 puta

Mesto dešavanja: Galerija REMONTKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Maršala Birjuzova 7

Info telefon:+381 11 32 23 406

U ponedeljak, 5. februara 2018. u 19h otvaranje izložbe


Izložba mlade autorke Nadežde Kirćanski bavi se fenomenom transgresije forme memorijala iz fizičke u virtuelnu sferu. Opus #RIP nastao je u procesu Nadeždinog dvogodišnjeg umetničkog istraživanja memorijala i post-mortem rituala i sastoji se iz ambijentalno organizovane instalacije, reljefnih formi i crteža. Izložba je nazvana po centralnoj instalaciji koja je i noseći rad cele galerijske postavke i koja je već delimično predstavljena na njenoj master izložbi na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu tokom 2017. godine.


Savremena, globalna, formalna i kontekstualna promena nastala ekstenzijom fizičkog u virtuelni prostor ponovo otvara temu sadržaja, funkcije i suštine memorabilija. Načelna svrha posthumnih običaja je poslednji oproštaj sa preminulim, a, čini se, da oni u svojoj formalnosti generišu određenu distancu u odnosu na događaj i samog pokojnika. Ta distanca je čitljiva i u samom memorijalu koji ostaje iza jedne osobe. Koja forma memorijala se može uvažiti kao adekvatna, odnosno kao ona koja objektivno reprezentuje pokojnika? U procesu oproštaja se iskustvo odnosa sa preminulom osobom i samo njegovo (ne)postojanje apstrahuje: smrt je nemisliva iz pozicije živih.

Nadežda Kirćanski (1992) rođena je u Zrenjaninu. Završila je osnovne i master akademske studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2017. godine. Trenutno na prvoj godini doktorskih studija na istom fakultetu. Izlagala na preko 20 grupnih izložbi i jednoj samostalnoj. Dobitnica nagrade „Sreten Stojanović, profesor ALU“ za dostignuća u skulpturi 2017. godine. Živi u Beogradu.

 


www.behance.net/nadezdakircanski


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru