Pasta Ricco

REROTOGRAFIJA

Melinda Kostelac

15. 3. - 22. 3. 2017. 

REROTOGRAFIJA

Datum dešavanja: 15.03.2017

Pročitano:350 puta

Mesto dešavanja: Dom kulture Studentski gradKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Bulevar Zorana Đinđića 179

Info telefon:+381 11 2691442

DOM KULTURE STUDENTSKI GRAD
15-22. mart, Galerija
Otvaranje: sreda, 15. mart, 19.00
REROTOGRAFIJA – Melinda Kostelac

„Idejom introspekcije, „Rerotografijom" se nadovezujem na grafički niz „Hortikultura stanja" iz 2012. međutim, težište je ideje sada na pojmu tijela i percepcije tjelesnosti u kontekstu teksture. Na prvi pogled, radi se o egocentričnim, „selfie-sized" ikoničnim prikazivanjima sebe putem digitalnih rasteriziranih predložaka – fotografija i tekstova, koje se otiskuju na paus kao aktivni medij. Gužvanje (obrada) pausa nije niti monotipija niti matrični zapis već poput Kožarićeve spontane aluminijske forme tekstura, koju formira proces oblikovanja, propadanje, negiranje čistoće papira i dio je autokonfesionalnog nemira, odbacivanje diktata žene kao objekta. (R)erotografija u postavu nalazi izvor signala; Knjiga-objekt je tutorial obrane od pedofilije, ima k0d anonimnog konfesionalnog transkripta. Rerotografija je dnevnik jednog jedinog trenutka, onog spoznaje. On jeste moj, ali i on mijenja svoj zrcalni signal koji se hrani receptorima publike. On jeste autokonfesionalan, sirov i pomalo hladan. On je orijentacija u potpuno prezasićenom prostoru rodnih odnosa. On je detektor verbalnog ili fizičkog (pedofilskog, rodnog) nasilja u kulisama jezika odraslih."

Rerotografija (r kao oznaka za retro; eros, grč. Požuda.;kreativni resurs; grafija – grč. način ili element pisanja, bilježenja glasova slovima)

Melinda Kostelac

Melinda Kostelac rođena je u Rijeci 1968. godine. Diplomirala je kao profesor likovne kulture 1996. godine na Odsjeku za likovne umjetnosti Pedagoškog fakulteta u Rijeci specijalizirajući medij grafike u klasi Josipa Butkovića. Na poslijediplomskom studiju grafike Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani 2005. godine stekla je titulu magistra umjetnosti u klasi Lojze Logara. Status samostalnog umjetnika stekla je 2002. godine. Doktorantica je poslijediplomskog doktorskog studija grafike Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi Dubravke Babić.  Beleži brojna grupna i samostalna izlaganja u Hrvatskoj i inozemstvu, više puta je nagrađivana za područje grafike. Autorka je raznih publikacija na području istorijskoumetničke baštine Opatije i Liburnije, tako da je postala laureat godišnje nagrade za područje kulture grada Opatije 2011. godine za umjetnost i publikacije. Angažovanaa je na Akademiji primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci kao prodekanica za nastavu, studije i studentska pitanja, u umetničko-nastavnom zvanju docenta. Živi u Opatiji.


Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru