Plaže

Ljiljana Šunjevarić

23. 1. 2018.

Plaže

Datum dešavanja: 23.01.2018

Pročitano:330 puta

Mesto dešavanja: Centar za kulturu KovinKomentari: 0

Grad:Kovin

Adresa: Cara Lazara 85

Crteži pod nazivom "Plaže" vezani su za temu seoba kojom se umetnica bavi u svom radu u poslednjih nekoliko godina. Između 2015. i 2016. godine izrađivala je slike velikog formata koje je izložila u likovnoj galeriji KCB-a u novembru 2016. godine pod nazivom "Slika prizora: Seobe". Slike su konstituisane kao aproprijacije predela iz filma "Seobe" reditelja Aleksandra Saše Petrovića kada je kao orjentaciju za prikaze seoba koristila veliki broj skrin-šotova i fotokopija, na kojima je direktno intervenisala. Izbor predela mahom se odnosio na apstraktne predele vojvođanske ravnice i oblasti oko reke Dunav na kojima su se, u ogromnom prostranstvu, mešali prizori tla i močvare. Na Petrovićevim prizorima najčešće su se u širokim planovima prepoznavale grupe ljudskih tela u kretanju bez jasnog pravca i odredišta. Apstraktnost prostora bila je označena samo neidetifikovanim ljudskim telima u raštrkanim grupama koje su određivale veličinu prostora i koje je iskoristila kao osnovu za uspostavljanje prostornih relacija u prizorima seoba.

Po identičnom principu aproprijacije i umetanja velikih grupa ljudskih tela u nejasnom kretanju u pejzažu izradila je seriju crteža pod nazivom "Plaže". Ljudi i predeli, kao i smer i odredište njihovog kretanja su na tim crtažima jednako neporepoznatljivi kao i na slikama "Seoba". Umesto močvarnih predela severno od reke Dunav upotrebila je brojne fotografije raznih sredozemnih plaža. Na te plaže su tokom poslednjih nekoliko godina, od početka rata u Siriji do danas, pristizale stotine hiljada izbeglica. Želela je da konstituiše prizore na kojima nije jasno da li izbeglice pristižu ili su upravo stigle, zanimao ju je isključivo egzistecijalni patos trenutka u kome se na granici između mora i kopna događa trenutak promene na putu ka novoj zemlji za život. Crteži koji su prikazani na izložbi u galeriji FLU-a predstavljaju su skice za velike slikarske formate na kojima će pokušati da predstavi egzistencijalni usud civilizacije u kojoj živimo i događaja koji tu civilizaciju na najdiriktniji način predstavljaju.

Ljiljana Šunjevarić (1979) je vizuelna umetnica iz Beograda. Dipomirala je i magistrirala Slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Aktivno izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu od 2000. godine (Bugarska, Italija, Mađarska, Meksiko, Rumunija, Bosna i Hercegovina itd.). Značajne samostalne izložbe: Mapa (2009, Beograd), Arhetip (2011, Beograd, Čačak), Homosaker (2012, Požega), Novodevičje (2014, Šabac), Novodevičansko/remake (intervencija na javnoj skulpturi „Laza Lazarević" u šabačkoj Gospodar Jevremovoj ulici, 2015, Šabac), Prizori (2015, Beograd), Završavajući Leonarda (2016, Kraljevo), Seobe: Slika prizora (2016, Beograd; 2017, Raška). Nagrađivana je iz oblasti crteža. Radovi su joj prisutni u umetničkim zbirkama KC Požega, KC Čačak, KC Novi Pazar, Galeriji savremene umetnosti u Zrenjaninu, kolekciji Grada Beograda i u više privatnih kolekcija. Od 2013. je u zvanju docenta zaposlena na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na predmetu Slikanje.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru