Plakati

Miljana Radenković

4.12. - 16. 12. 2017.

Plakati

Datum dešavanja: 04.12.2017

Pročitano:458 puta

Mesto dešavanja: Grafički kolektivKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Obilićev venac 27

Info telefon:+381 11 2627785

U ponedeljak, 4. decembra u 19 časova otvara se izložba plakata Miljane Radenković. Ova mlada grafička dizajnerka iz Niša, istražuje likovne i komunikacijske mogućnosti plakata u domenu društvenog aktivizma. Fokusirana na aktuelne probleme savremene civilizacije (bolesti zavisnosti, društvene nuspojave, ekološki konteksti, rodna pitanja) autorka svedenim jezikom čitljivih formi na lucidan i duhovit način gradi kompozicije na iskustvima konstruktivističkih, opart teorija i praksi, do estetike nadrealističkog.

“Miljana Radenković, privučena je grafičkim dizajnom kao sastavnim delom emocionalnog i socijalnog života čoveka. Plakatom, kao medijem, reaguje na vrlo odgovoran i socijalno angažovan način. Istražuje polje grafičkog dizajna, usklađujući internacionalni jezik vizuelne komunikacije sa ličnim rukopisom. Suština autorskog pristupa je u tome kako nešto reći, odnosno na koji način saopštiti ključnu činjenicu. Na plakatima grafičke dizajnerke, određena ideja ili aktuelni društveni problem smešten je u autentični likovni sadržaj, koji svojim jednostavnim vizuelnim jezikom ne ugrožava jasnoću i čitljivost osnovne vizuelne poruke. Kao vešt ilustrator, na plakatima minimalističkih kompozicija, dobro koristi liniju, crno – beli kontrast i dramatiku crvene.
Za nju inovacija nije usko vezana samo za nove materijale ili eksperiment sa tehnologijom, već i za inovativan način razmišljanja i posmatranja dizajna kao kreativne platforme. Miljana Radenković shvata da dizajn danas, kao jedan od najznačajnijih oblika masovne komunikacije, ima obavezu da preuzima aktivnu društvenu ulogu, kritikujući svet oko sebe. Na dobrom je putu…Ne treba stati.”
(iz predgovora Slavice Dragosavac)
 
Miljana Radenković (1989. Niš) završila diplomske (2012) i master (2013) studije na Fakultetu umetnosti u Nišu, smer Grafički dizajn, gde od 2013. radi kao saradnik, a potom i asistent na predmetu Grafičke komunikacije, na Odeljenju za primenjene umetnosti. Sada je na doktorskim studijama na smeru Primenjene umetnosti i dizajn, na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Realizovala je 16 samostalnih izložbi (Beograd, Niš, Novi Sad, Pančevo…), i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Srbija, Bosna i Hercegovina, Češka, Brazil, Portugal). Dobitnica je više nagrada iz primenjenih umetnosti i grafičkog dizajna među kojima su i prva nagrada na Paleti mladih (2015, Vrbas) i treća nagrada u kategoriji Dizajn plakata na PDP Conference (2014, Novi Sad).
Kontakt sa autorkom:  HYPERLINK "mailto:radenkovicmiljana@gmail.com" radenkovicmiljana@gmail.com 062.885.3082


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru