Pavle Paja Jovanović

 19. 4. do 27. 5. 2023.

Pavle Paja Jovanović

Datum dešavanja: 19.04.2023

Pročitano:135 puta

Mesto dešavanja: Arte GalerijaKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa: Andrićev venac 12

ARTE galerija Vam ovog proleća predstavlja izložbu umetnika Pavla Paje Jovanovića, najznačajnijeg domaćeg predstavnika akademskog realizma i orijentalizma XIX i XX veka. Izložba će biti otvorena od 19. aprila do 27. maja 2023. godine u izložbenom prostoru galerije na adresi Andrićev venac 12.

Među predstavljenim skicama, akvarelima i slikama, mapirane su ključne teme kojima se autor bavio: istorijske kompozicije (Furor Teutonicus, Boško Jugović), orijentalne scene (Na straži, Balkanski ratnik sa šarkijom, Sokolar...), vladarski portreti (knez Nikola Petrović, kraljica Marija i kralj Aleksandar I Karađorđević), ali i portreti umetnikovog najdražeg modela i izvora nepresušne inspiracije, njegove supruge Hermine Muni Dauber.

Izložbu prati monografija o životu i delu Paje Jovanovića, u kojoj je opisano umetničko sazrevanje kroz uvid u scene prvih negativnih i pozitivnih kritika, iskustva koja je proživljavao sa profesorima, galeristima, kao i najznačajnijim ličnostima vremena u kome je živeo i koje je kroz svoje portrete ovekovečio. Autor monografije je Petar Petrović, muzejski savetnik.

Radno vreme galerije:

PONEDELJAK - SUBOTA: 10-20 h

NEDELJA: 10-18 h


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru