Pasta Ricco

O Prahu i Tragu

Ljubomir Lacković

21. 6. - 2. 8. 2016.

O Prahu i Tragu

Datum dešavanja: 21.07.2016

Pročitano:1056 puta

Mesto dešavanja: Galerija ULUSKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Knez Mihailova 37

Izložba skulptura Ljubomira Lackovića, biće otvorena u četvrtak, 21. jula u 20 časova, u galeriji ULUS. Ovu izložbu, pod nazivom „O Prahu i Tragu“ svečano će otvoriti istoričar umetnosti Dušan Milovanović.


Na izložbi u galeriji ULUS Lacković izlaže skulpture koje pripadaju različitim hronološkim i tematskim okvirima, čime se dobija veći uvid u njegovo dosadašnje stvaralaštvo. Ova izložba, kako to njen naziv simbolično ukazuje, posvećena je umetnikovoj supruzi koja je prošle godine preminula. Lackovićeve skulptoralne forme su prožete emocijama a istovremeno su energične i snažne, što otkriva pulsiranje njegovog unutarnjeg bića.


O izloženim radovima, istoričar umetnosti Dušan Milovanović, je između ostalog zabeležio: „ (...) Prvi utisak je da su pred naše oči postavljene 3D projekcije neke nebeske, dosada neviđene radiografije ili radioskopije, koju su posejali i volšebno izveli H ili rendgenski zraci. Dominiraju skeletoni realnih i mitskih bića, oplemenjeni autorskim intervencijama, koje dela izvode ka nadrealnom i samo umetniku opaženom svetu. U prvom razgledanju dozonali smo da autorska poetika izvire iz više istočnika i da se razgranava u pravacima od kojih su neki apsolutno definisani a drugi tek naznačeni, kao slutnja za buduće veće poduhvate. (...) Na srpskoj likovnoj sceni Lackovićevo delo grmi energijom koja se očigledno preliva i dalje, van njega. On je svakako zauzeo visoku poziciju na još uvek nenapisanoj stranici buduće, velike istorije srpske skulpture. Čini se da je njegova sudbina, kao i u većine velikih umetnika da ih do kraja razumeju tek budući, što za nama dolaze. To svakako ne služi na čast onima koji se o umetnosti, umetnicima, odnosno o kulturi u suštini danas staraju. Prepušten sebi i podršci nekolicine prijatelja, u tišini svoga ateljea i vrta Lacković stvara dela kojima bi se mnogi narodi ponosili. A nama, koji smo tek donekle razumeli njegov rad i poruke ostaje da mu - poželimo zdravlje, mir duhovni i mnogo sreće da bi nas i budućnosti darivao novim bravurama i sasvim neočekivanim dostignućima. A sve, nama na radost, umetniku na ponos, a svima koji dolazi – kao veliki izazov, koji treba sasvim razumeti i po mogućnosti – prevazići. Jer tek tako će se ona poznata i čuvena spirala umetničkog i duhovnog kontinuiteta hraniti i uzdizati, prema dalekoj budućnosti i Večnosti. (...)“


Biografija:

Ljubomir Lacković je rođen 1955. godine u Zemunu. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 1985. u klasi profesora Vojislava Vujisića. Od 1984. je član ULUS-a, a od 1994. ULUPUDS-a. Član je Zemunskog udruženja umetnika „Kej“ od njegovog osnivanja. Više od dvadeset godina bavi se pedagoškim radom i nagrađen je 2002. godine kao uspešan pedagog putom na Hilandar. Aktivno učestvuje na svim značajnim izložbama u Beogradu i širom Srbije: Majska, Jesenja, Prolećna izložba, Oktobarski Salon, 3D-Art kao i u likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu.


Nagrade:
- Prva i druga nagrada na izložbi „Umetnost i zavarivanje“, Beogradski Sajam;
- Godišnja nagrada ULUPUDS-a;
- Prva nagrada na Oktobarskom Salonu, Zemun;
- Prva nagrada na internacionalnom salonu SNBA u Parizu 2005;
- Prva nagrada Olimpijskog komiteta 2008, u Lozani.

Izložba traje do 2. avgusta 2016.


Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru