Devet 2020

Note

Mario Kolarić

 07. 11. do 14. 01. 2019.

Note

Datum dešavanja: 07.11.2019

Pročitano:927 puta

Mesto dešavanja: Galerija NovembarKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Kursulina 22

Galerija Novembar sa zadovoljstvom Vas poziva 7. novembra na otvaranje samostalne izložbe crteža Maria Kolarića.

Kroz svoj umetnički razvoj Mario se najviše bavi likovnim problemima crteža, i to izražajnim svojstvima i mogućnostima sadejstva osnovnih likovnih elemenata - linije i boje. U svom pristupu procesu stvaranja crteža, on ruši dualistički pogled na sliku – racionalno i iracionalno u ovom slučaju postaju deo istog mentalnog i duhovnog procesa stvaranja. Iako je svaka linija naizgled povučena sasvim precizno, gotovo mehanički, a svaki element analitički proračunat tako da se geometrijski uklopi u celinu, pažljivijim pogledom otkriva se trag rada rukom, drevni znak prisustva umetnika – otisak prsta. Otkriva se takođe i meditativna priroda samog procesa stvaranja.

Posmatrajući duže Mariove crteže, koji na prvi pogled odišu melodičnošću i lakoćom, podsećamo se na ne samo mentalni već često zaboravljeni telesni napor stvaranja. Ova subjektivna snaga ličnog otiska samo je naizgled u kontrastu sa gridom – mrežom kao formulom koja je tu da održava balans elemenata i učvrsti strukturu kompozicije čineći „membranu kroz koju prolazi zvuk". Pojmovi koji se nameću pri opisu Mariovih crteža poput zvuka, harmonije, ritma, rezonance, melodije, vibracije, preuzeti iz sveta muzike upućuju na usku povezanost likovnih umetnosti i muzike u njegovom stvaralaštvu.

......
Mario Kolarić
je vizuelni umetnik, rođen 1984. u Beogradu, a odrastao u Osijeku. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu 2010. Član je Hrvatskog društva likovnih umetnika od 2010. Radi na polju crteža, objekata i instalacija, stvarajući apstraktni narativ kroz jednostavne likovne elemente. Do sada je imao nekoliko samostalnih i više grupnih izložbi na Balkanu i u Evropi.
Trenutno živi i radi u Beogradu.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru