Minerali Sopstvo

Dragana Todorović Skorić

06. 02. - 19. 02. 2019.

Minerali Sopstvo

Datum dešavanja: 06.02.2019

Pročitano:303 puta

Mesto dešavanja: Galerija ULUSKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Knez Mihailova 37

Izložene slike nadovezuju se na ranije cikluse „Slike o kamenu“, „Još o kamenu“, kao i cikluse crteža „Monolit“, „Minerali“ i „Kristali“. Prezentovane slike izvedene su u tehnici ulje na platnu a dominantan format je 100x100cm.


O predstvljenim radovima, autoroka, Dragana Todorović Skorić, između ostalog ističe: „Izložbeni projekat Minerali Sopstvo je podstaknut potrebom da se nađe odgovor na ključno, likovno-semantičko pitanje: da li je monumentalnost unutar mikrokosmičkog prostora slike pokušaj dominacije idejom, energijom, izrazom? Ili je, pak suprotno, rezultat potrage za definitvnim oblicima na nivou arhetipova, koji se mogu očitavati, kako u svakom delu prirode, tako i čovekovih psiholoških, mentalnih i kreativnih procesa – u delima umetnosti. Počev od Pitagorinih izometrija do Jungovih arhetipova, oličenih u oblicima kruga, kocke, mandale i dijamanata, do istočnih slika zmajeva, jina i janga, svi su ti simboli inkorporirani u arhetipskoj građi, javljajući se u vidu definicije sopstva za svakog pojedinca i kao moguća definicija likovnog izraza.


Tema od interesa se odnosi na minerale, okamenjene ostatke, poludrago kamenje, kristalne strukture i rešetke, sedefne površine, fasete, što predstavlja polazište za likovno istraživanje i istovremeno gradi autentičan umetnički rukopis. NJegova je odlika naizmeničan ritam oblika, poteza i linije. Ovakvim rukopisom se ispisuje zapitanost o stvarnom ili imaginarnom izgledu stvari - da li je nebo ustvari kondenzovana voda, koliko je sličnosti medju paternima oblaka, altusa cumulusa i pojedinih minerala? Ili koliko vatre ima u svakom klosteru rubina? Ovo je slikarstvo čiste transcendencije, koje životnu spiralu namotava ka unutra, ka upitanosti bića o jedinstvenim i tačnim rešenjima. (,,,)“

Biografija; Rođena u Beogradu 1971. godine. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu, na Odseku slikarstvo u klasi profesora Momčila Antonovića, 1995.godine. Od 1995 -1998. na poslediplomskim studijama kod istog profesora. Član ULUS-a od 1997. godine.

Samostalne izložbe:

1994. Izložba crteža Dragane Skorić i Nenada Petrovića, galerija FLU, Beograd.
1997. Izložba crteža “Izgubljeni grad”, galerija Paleta, Kulturni centar Beograd.
1998. Magistarska izložba slika “Bez naziva”, galerija FLU, Beograd.
2002. Izložba crteža, Narodni univerzitet “Božidar Adžija”, Beograd.
2003. Izložba slika Dragana Milović Cvetković, Jelena Ignjatović, Dragana Todorović Skorić, Kulturni centar Šabac.
2012. Izložba slika “Slike o kamenu”, Gradska galerija Kotor.
2014. Izložba slika , Galerija Mostovi Balkana, Kragujevac.
Izložba slika, Kuća Đure Jakšića, Beograd.
2015. Izložba slika „Još o kamenu”, Kulturni centar Šabac
2016. Izložba crteža “Monolit”, Galerija Stara Kapetanija, Beograd.
Nagrade:
2014. Nagrada za crtež – XXI Tradicionalna izložba crteža, Kulturni centar Šabac
Izlagala na sedmdesetak grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložba se održava do: 6 – 19. februara 2019.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru