Mimikrija

Mladen Đurović

8. 2. - 20. 2. 2018.

Mimikrija

Datum dešavanja: 08.02.2018

Pročitano:602 puta

Mesto dešavanja: Galerija ULUSKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Knez Mihailova 37

Pozivamo vas na izložbu slika Mladena Đurovića, pod nazivom „Mimikrija“, koja se otvara u četvrtak, 8. februara 2018. u 19 časova u galeriji ULUS.


Umetnička interesovanja Mladena Đurovića su rasnovrsna. Tokom osmdesetih godina 20. veka bavio se stripom, ilustracijom i karikaturom, a od pre petnaestak godina postaje pasionirani posvećenih slikarstva, medija za koji je formalno obrazovanje stekao na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti. U galeriji ULUS predstavlja se ciklusom slika „Mimikrija“ za koje je našao polazište u Aristotelovom bavljenju ovim pojmom u „Estetici“, gde je on označen kao suština umetnosti, kao čin odraza, da bi danas imao polivalentna iščitavanja koja umetnik opservira u naslikanim portretima.


Izložbena celina se može posmatrati kao poliptih u kojem je isti motiv multipliciran u saglasju sa vizuelnim poimanjem termina preobražaj / mimikrija. Izložene slike po rečima Mladena Đurovića: „predstavljaju vizuelnu, likovnu demonstraciju ovog pojma primenjenog na položaj savremenog čoveka. Regresivna suština mimikrije i njene pogubne posledice u pokušaju da imitiranjem onoga što nije vredno imitiranja, što je na nižem stupnju na lestvici humanističkih vrednosti, svoj nokturno doživljava upravo kroz degradaciju i nestajanje samog pojedinca. Primeri ovog upadanja u sopstvenu zamku instinkta samoodržanja, zasnovanog na verovanju da će pokušaji mimikrije dovesti do potpune integracije u kraljevstvo masovne kulture, vidljivi su u svim savremenim društvima u kojima pojedinci na kraju postaju imitacije imitacija imitacije, lišene bilo kakve dubine i značenja“.
Biografija: Rođen 1960. godine u Danilovgradu, Crna Gora. Diplomirao je na Slikarskom odseku Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Živojina Turinskog 1984, a 1985/86. se usavršavao u Francuskoj, na Ecole des Beaux Arts (Aix-en Province) i na Ecole des Arts Appliques (Angouleme).


Već na prvoj godini studija dobio je prvu nagradu za strip u Jugoslaviji i prvu međunarodnu nagradu „Srebrnu plaketu za karikaturu“ u Ankoni (Italija). Tokom osamdestih objavljuje stripove, ilustracije i karikature u svim vodećim časopisima i novinama Jugoslavije (Politika, Novosti, Jež, Pobjeda, Nin, Duga, Reporter, Delo, Yu strip), kao i u inostranstvu: u „Ojlenšpigelu“ (Nemačka), Rohaču (Češka), Palanteu (Kuba), Besi (Švajcarska). Tokom devedestih intezivno se bavio ilustracijama knjiga (Rad, Bigz, Zavod za udžbenike, Bookland) i političkom dnevnom karikaturom (Jež, Blic i Pobjeda). Krajem devedesetih grafički dizajn postaje dominantan medij u autorovom opusu (Poslovna Čukarica, Gradić Rodić, Montavija, Informatika, Interexport).
Priredio je više samostalnih izložbi.


Dobitnik je brojnih međunarodnih i nacionalnih nagrada.

Izložba traje do 20. februara 2018.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru