Letu štuke

Letu štuke

Datum dešavanja: 22.12.2018

Pročitano:771 puta

Mesto dešavanja: Dom OmladineKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Makedonska 22

Info telefon:+381 11 3220127

Sarajevske Letu štuke koncertom 22. decembra (21:00) u dvorani "Amerikana" Doma omladine Beograda promovisaće predstojeći novi album "Topla voda".

Karta za beogradski koncert od utorka 6. novembra košta 1.200 dinara preko mreže Eventim. Od 1. Decembra ulaznica će biti 1.500 dinara.

Štuke ovih dana privode kraju svoj četvrti studijski album koji će pod imenom „Topla voda“ (Menart) izaći sredinom decembra nakon čega će uslediti njegova regionalna koncertna promocija gde ih već 17.11. očekujemo u Zagrebu, u Velikom pogonu Tvornice kulture, 30.11. u Ljubljani u Orto Baru, 22.12. u Beogradu u Domu omladine, a u prvoj polovici 2019. na red dolazi i Sarajevo.

Na novom albumu, kako i sam Šaran - autorski motor benda, ističe možemo očekivati devet pesama u kojima se isprepliću društveno angažovane teme s onim ljubavnima. Budući da inspiraciju pronalazi u svom životu, sve što se događa oko njega pokušava to ljudima prezentovati bez neke banalnosti za koju smatra da je ionako danas ima previše.

Izlazak albuma službeno najavljuje singl i spot "Zemlja gori" čiji je autor Dino Šaran. Vest da su Letu Štuke i Dubioza Kolektiv udružili snage u pesmi ‘Zemlja gori’ sigurno će pobuditi veliki interes i razveseliti njihove poštovaoce širom regiona. Dino kaže:

‘Čovjek ili robot? ’Zemlja gori’ je satirična poskočica o preskakivanju homo sapiensa u lancu prehrane. Htio sam imati taj autentičan zvuk Dubioze na albumu. Inače, na svakom drugom albumu volim imati neku pjesmu za folkoteku, a ovo je jedna takva pjesma. Koliko god se mi približavali zapadu, ipak je ovo Balkan. Mene uvijek inspirira ono što je oko mene. Ne želim se truditi da zvučimo kao neki indie bend iz New Yorka’.

Iza aranžmana i produkcije stoji Brano Jakubović iz Dubioze kolektiv, a o nastaloj saradnji Dubioza je poslala kolektivnu izjavu:

‘Mi smo se sa zadovoljstvom odazvali na poziv za suradnju jer se kolega Šaran još jednom pokazao kao istinski vizionar i svojim tekstom anticipirao gorući problem odlijeva mozgova i akutnog nedostatka radne snage. Upravo ovih dana, Vlada kantona Sarajevo je donijela akcioni plan preustroja javnog komunalnog poduzeća RAD i njegove prenamjene u javno komunalno poduzeće koje će razvijati i proizvoditi vještačku inteligenciju za izvoz u Njemačku. S nestrpljenjem se očekuje prvi rezultati ovih aktivnosti.’

Režiju pratećeg video spota potpisuje Admir Švrakić koji je sa Štukama već sarađivao na spotu za singl ‘Supermarket’, a o iskustvu sa snimanja izjavljuje:

„Kada Dino Šaran napiše pjesmu, a Dubioza Kolektiv i Letu Štuke je ožive svojim zvukom, nije teško nadoći na ideju za video spot. Pokušali smo da vizualiziramo našu stvarnost u kojoj umišljamo da smo bitniji od onoga što ustvari jesmo. Spot je paralelni svijet realizma i apstrakcije glavnog lika kojeg glumi Dino. Poslove obično ostavljamo nedovršene, dok se kreditno zadužujemo kako bi financirali izlaske vikendom. Kruha i igara, dok nas robot sve ne zamjeni.“

U spotu se uz Dina pojavljuju i ostali članovi Štuka, a u svojim prepoznatljivim odorama uloge su dobili i članovi Dubioza Kolektiv.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru