Izložba skulptura studenata FPU

7. 2. - 21.2.2017

Izložba skulptura studenata FPU

Datum dešavanja: 07.02.2017

Pročitano:2145 puta

Mesto dešavanja: Galerija SKCKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Kralja Milana 48

Info telefon:+381 11 3602009

Prvi deo izložbe skulptura studenata odseka primenjeno vajarstvo FPU u Beogradu biće otvorena u utorak 7. februara u 19 časova, dok će drugi deo biti otvoren u utorak 21. februara u 19 časova. U prvom će dominantno biti zastupljeni radovi studenata prve i druge godine osnovnih akademskih studija. Radovi u kojima studenti na različite načine, u različitim materijalima i formatima obrađuju teme ljudske figure i portreta. Za razliku od studenata viših godina koji prema ovim temama imaju potpuno slobodan odnos, odnosno prema figuraciji imaju istraživački pristup, ove mlade kolege iscrpno, na analitički način, u direktnom odnosu sa modelom, ljudski lik i figuru prevode u skulptorsko delo. U njihovim radovima ogleda se suština figuralnog vajanja u glini, gde se uz puno poštovanje ličnog senzibiliteta i individualnosti stiču značajna skulptorska iskustva, koja osim što podrazumevaju usvajanje osnovnih kategorijalnih vrednosti (pokret, proporcije i karakter), po pravilu predstavljaju i likovnu ubedljivost, monumentalnost, psihološki sadržaj, a neretko i veoma ekspresivnu formu. Radovi studenata predstavljaju proces od realističkog doživljaja modela do njihovog transponovanja u zrelo skulptorsko delo. Na izložbi će biti predstavljeni radovi izvedeni u različitim materijalima, u bronzi, mermeru, drvetu i patiniranim gipsu.

 

U drugom delu izložbe predstaviće se studenti lll i lV godine osnovnih studija. U radovima starijih kolega ogleda se drugačiji, u većoj meri istraživački pristup na određenim zadacima iz oblasti primenjenog vajarstva. Radovi su rezultat istraživačkog rada na konkretnim zadatim temama, a okvir za realizaciju najčešće predstavlja zadat prostor (enterijer ili eksterijer). Idejno skulptorsko
rešenje se u manjoj ili većoj meri prilagođava kontekstu prostora (ambijenta, arhitekture). Ovu jedinstvenu sintezu skulpture I arhitekture prate grafički prilozi I odgovarajuća fotodokumentacija.

 

Pored sinteze skulpture i arhitekture, primenjene discipline koje se podrazumevaju i koje su takođe zastupljene su i sitna plastika, medalja, memorijalna skulptura (na temu ličnosti, ideje ili događaja) i slobodna skulptura.


Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru