Homo Interior

31. 10. - 30. 11. 2018.

Homo Interior

Datum dešavanja: 31.10.2018

Pročitano:379 puta

Mesto dešavanja: Italijanski institut za kulturuKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Kneza Miloša 56

Povodom manifestacije Dani italijanske savremene umetnosti, Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja izložbu Homo interior kojom su obuhvaćeni radovi trojice umetnika Nikole Samorija (Italija), Radenka Milaka (BiH) i Dragana Zdravkovića (Srbija). Kustoskinja izložbe je Ksenija Samardžija.
Manifestacija Dani italijanske savremene umetnosti, ove godine, održava se po prvi put širom sveta. Dani savremene umetnosti se u Italiji održavaju od 2005. godine u organizaciji Asocijacije italijanskih muzeja savremene umetnosti (AMACI) i Ministarstva kulture Italije (MIBACT) u cilju promocije savremenog italijanskog umetničkog nasleđa u svim svojim obličjima.

Izložba Homo Interior povezuje tri umetnika, tri različita vizuelna promišljanja, u jedinstvenu postavku. Radovi Samorija, Milaka i Zdravkovića, umetnika koji potiču iz različitih sredina koje su određene tradicijom i geografski bliske, međusobno su povezani kroz intuitivno razumevanje klasičnog slikarskog jezika. Izložba u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu zadržava latinski naziv koji ne zahteva prevod, a koji se istovremeno smatra i mrtvim i univerzalnim. Predstavljanje svoje zemlje na Venecijanskom bijenalu, još jedna je osnova povezanosti ova tri umetnika.
Nikola Samori u svojim slikama i skulpturama polazi od italijanskog slikarskog nasleđa. Proces započinje građenjem, stvaranjem ličnosti koju naknadnim intervencijama dovodi do destabilizacije. Radenko Milak, u svojim svedočenjima i hronologijama, zadržava monohromatsku perspektivu događaja. Crno-belim radovima, arhivira dešavanja i situacije. Iz pozicija različitih sagledavanja od introvertnog ka ekstrovertnom.
U među-prostoru između Samorija i Milaka, nalazi se tematika Dragana Zdravkovića. Nakon izložbi „Stanje hibernacije" (Salon Muzeja savremene umetnosti, MSUB) i „Enklavija" (Venecijansko bijenale, 2017), Zdravković nastavlja u čistom slikarskom maniru da gradi prostorne senzacije - ovoga puta uvodi triptih, kao oltarski narativ u koji učitava mistične predele. Iako bez ljudi, prostori ne deluju napušteno, stvaraju utisak privremenog staništa - mesta zapitanosti, razrešenja, mesta na kojima se traže odgovori, u kome se miruje i povremeno nalazi utočište.

Svečano otvaranje je u sredu, 31. oktobra, u 18.30 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu a izložba će biti otvorena do 30. novembra od ponedeljka do petka od 11.00 do 16.00 časova.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru