Heart of Darkness

Katarina Petrović

08. 12. - 22. 12. 2018.

Heart of Darkness

Datum dešavanja: 08.12.2018

Pročitano:337 puta

Mesto dešavanja: Umetnički prostor U10Komentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Kosovke Devojke 3

Ulazite u sobu sa eksperimentima. Svaki od predmeta i instalacija ove postavke nateraće Vas da zastanete i da se zapitate. Prateći hronologiju Katarinine misli, izložba Srce tame fokusira se na nedokučive aspekte naše realnosti, početak i kretanje, prisustvo i odsustvo. Stvarajući empirijske i naučne informacije, a vođena intuitivnim uvidima, umetnica zamišlja i upućuje nas na razmišljanje o pitanju procesualnosti, pre svega u kontekstu kreacije značenja i formi.

Njeno istraživanje započinje algoritamski generisanom knjigom „Lexicon Liber Novus“, u kojoj jedan stih Horhe Luisa Borhesa služi kao početna jedinica za beskrajan niz rečničkih definicija. Knjiga od 4.000 strana, objašnjava sve reči stiha, sve reči u objašnjenjima, sve reči u tim objašnjenjima i tako dalje - stvarajući tako bazu reči i njihovih brojeva. U radu „Cosmologicus“, Katarina koristi ovu bazu podataka i antenu napravljenu u Evropskoj svemirskoj agenciji za prevođenje radio signala planete Jupiter u semantički tok. Tekstualni zapis vibracija nečujnih ljudskom uhu, biće generisan tokom trajanja izložbe, a prethodno zabeleženih 16.000 pesama biće prikazan u tomu od 32 generativne knjige.

Ispitujući pojam kosmogonije i postanka, Katarinin najnoviji rad „Origin“, istražuje svojstva zvuka u vakumu. U ovom radu, zvuk se produkuje i reprodukuje kroz beskrajni niz refleksija između mikrofona i zvučnika (akustički feedback loop) ugrađenih u staklenu sferu. Periodičnim vakumiranjem komore, Katarina posmatra ponašanje zvuka i frekvencija, beležeći nalaze za dalja istraživanja. Ovaj rad trenutno je u fazi istraživanja.

Generisanje značenja i davanje reda stvarima, u suštini je svakog kreativnog procesa, umetničkog i naučnog. Katarinina začuđenost i entuzijazam za interdisciplinarno istraživanje otvara nove perspektive u razumevanju ne samo umetničkih i naučnih koncepata, već pre svega filozofskih. „Wunderkammer“ eksperimenata, ova izložba svedoči o značaju umetničkih perspektiva u stvaranju jednog novog zajedničkog razumevanja prirode i našeg odnosa prema njoj.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru