Fotodokumenti 2017, I Kličković, V Miladinović i I Hasanović

Kulturni centar Beograd

9. 11. - 7. 12. 2017.

Fotodokumenti 2017, I Kličković, V Miladinović i I Hasanović

Datum dešavanja: 09.11.2017

Pročitano:688 puta

Mesto dešavanja: Dvorana KCBKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Kolarčeva 6

U četvrtak 09. novembra u 19.00 Kulturni centar Beograda otvara 3 nove postavke u svojim galerijskim prostorima. Izložbe su otvorene za publiku do 07. decembra, radno vreme galerija je od 12 do 20 sati, osim nedeljom.


U Likovnoj galeriji KCB-a predstavljamo izložbu slika Ivane Kličković here… the moon. Kao što upućuje sam naziv izložbe, ove slike nisu nastale sa pretenzijom semantičke koherentnosti  niti didaktičkog govora. I ako bi se u vezi sa njima morala upotrebiti neka referenca na istoriju ili specifičnost slikarstva, onda bi se u najotvorenijem mogućem smislu mogao navesti pejzaž kao metodološki okvir iz koga se razvijaju slike Ivane Kličković – pejzaž koji u slikarstvu nastaje kao fragment nepreglednog horizonta iz koga se pogledom izdvajaju sekvence vidljivog. U ovom slučaju, međutim, pred nama stoje imaginarni pejzaži koji se otvaraju kao nepregledni horizonti izgrađeni na mreži fragmenata i sekvenci preklopljenih na način koji uključuje više pogleda i, u isto vreme, nemaju veze sa onim što se isključivo okom može sagledati.


 

U galeriji Artget predstavljamo izložbu KOLEKTIVNE PRAKSE I FOTOGRAFIJA U REGIONU u okviru projekta Fotodokumenti 2017.  U današnje vreme umetnici koji koriste objektiv kao sredstvo izražavanja obično ne poštuju uspostavljene principe institucionalne saradnje, razvijene u ogromnim mrežama foto-kino klubova, toliko koliko referišu na modele određenih uticajnih interdisciplinarnih umetničkih grupa kao što su Exat 51 iz Zagreba (1950–1956) ili FV112/15 iz Ljubljane (1981–1990); međutim, oni su te modele prilagodili specifičnoj društvenoj, kulturnoj i ekonomskoj stvarnosti novog doba, bez obzira kako je nazivamo – demokratija ili tranzicija. Dakle, taktike su veoma raznolike; neki umetnici koriste kolektivizam kao modus operandi na nivou projekta gde je svaka saradnja prolazna i privremena jer se za svaki novi poduhvat biraju novi saradnici (Peter Rauch, Davor Konjikušić); neki umetnici čine koherentnije grupe koje dugoročnije, ili čak stalno, rade zajedno (Marin i Rušt, Kamerades, Belgrade Raw, Ni Foto, Iza ekrana); iz nekih grupa umetnika i stvaralaca postepeno će se razviti institucije čija je uloga da omoguće uzajamnu podršku za stvaranje ili da uspostave infrastrukturu za organizovanje javnih događaja, edukativnih i izdavačkih platformi ili festivala.


U galeriji Podroom predstavljamo izložbu Hasanović | Miladinović
Umetnici Ibro Hasanović I Vladimir Miladinović ovom izložbom podstiču pitanja o tome šta to znači zamisliti prošlost. Hasanović se svojim suptilnim I ambivalentnim radovima hvata u koštac sa idejom stvaranja opštih nacionlnih mitova I uticajem ideologija na konstruisanje kolektivnih istorija kojima se pojedinci, bilo slobodnim izborom ili prinudom, moraju povinuti. Prikazivanjem starih porodičnih filmova i fotografija, otrgnutih od svog svog šireg konteksta I značenja, on poziva gledaoca da upotrebi za maštu I sam interpretira ono što se nalazi ispred njega. Zauzvrat, ovim otvara mogućnost za novu konceptualizaciju istorije i sećanja. Više inforamcija o izložbama na www.kcb.org.rs.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru