Fluorografika Balkana

Andrej Možarovski

01. 04. - 25. 05. 2019.

Fluorografika Balkana

Datum dešavanja: 01.04.2019

Pročitano:808 puta

Mesto dešavanja: Art GeckoKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Balkanska 21/2

Andrej Možarovski se rodio i odrastao u Moskvi, a sa 35 godina se preselio u Beograd — bliže Pavićevom magičnom realizmu i Kusturičinoj filmskom stvaralaštvu. To je bilo okruženje koje je nateralo slikara da pređe od dečijih crteža i grafičkog dizajna ka slikama naslikanim fluorescentnim akrilnim bojama.


Prva samostalna izložba Andreja Možarovskog — „Fluorografika Balkana" — se sastoji od radova koji se vide na svakom svetlu, uključujući i „crnom". Blistavi u mraku pejzaži, rašireni od srpske prestonice do Tirenskog mora, dinamični su koliko i sam 21. vek.
Još u Moskvi Andrej je ostvario dva projekta: festival afričke kulture očima Evropljana „Proafrika" i kolektivni ilustrovani album odštampan metodom svilotiska na različitim dizajnerskim papirima. Možarovski tvrdi da je najvažnije što je stekao iz tog iskustva „da je sve moguće ako postoje pamet i volja".


Sada hvata prostor koji ga okružuje, potražujući nadahnuće u tome kako su sa bojama radili Van Gog i Vrubel, istaknuti predstavnici psihodelije iz perioda kada ona nije zvanično ni postajala. Mada, iako se pojam „psihodelija" pojavio tek drugom polovinom 20. veka zahvaljujući Hamfriju Ozmondu i Oldusu Haksliju, od Srednjeg veka umetnost se osvrtala za nadahnućem u takve sfere svesti i stanja.


Baš na takvo putovanje „Fluorografika Balkana" poziva posetioce — korakom Balkanskog poluostrva, ništa više od putovanja kroz sopstvenu podsvest.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru