FLAMINGOV CVET ILI ANTURIJUM

17. 11. do 8. 12. 2022.

FLAMINGOV CVET ILI ANTURIJUM

Datum dešavanja: 17.11.2022

Pročitano:200 puta

Mesto dešavanja: Paviljon Cvijeta Zuzorić - ULUSKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa: Mali Kalemegdan 1

Info telefon:+381 11 2621585; +381 11 2626072

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) vas poziva na otvaranje tradicionalne 85. po redu Jesenje izložbe ULUS-a pod nazivom FLAMINGOV CVET ILI ANTURIJUM, koje će se održati u četvrtak, 17. novembra u 19h, u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" na Malom Kalemegdanu broj 1 u Beogradu.

Jesenja izložba je najstarija ULUS-ova izložba (1928) i najstarija izložba u regionu, a ovogodišnju postavku je koncipirao i kurirao kustoski tim koji čine Nina Mihaljinac, Petar Cigić i Milan Đorđević.

O IZLOŽBI:

Inspirisana istorijom ličnosti Cvijete Zuzorić i zgrade paviljona na Kalemegdanu koji nosi njeno ime, 85. Jesenja izložba posvećena je borbi za pravedno društvo, umetnost i prostore za stvaralaštvo i zajednički rad. Iako je Udruženje izuzetno aktivno, izložba se održava u građevinski oronulom zdanju kulture - što i jeste jedan od povoda za koncipiranje ove izložbe. Da bismo se kao društvo aktivirali u pravcu rešavanja i ostvarivanja svojih prava, prava potlačenih i marginalizovanih društvenih grupa, prava na umetnost, prostore za stvaralaštvo i odbranili životnu sredinu, potrebna nam je velika i nesebična strast, pokretačka, životna, stvaralačka energija - kakvu je Cvijeta imala.U konceptu izložbe navodi se da je Cvijeta Zuzorić sastavila program rada grupe umetnika, tzv. "akademije složnih" koji se fokusirao na društvena, radnička i esnafska pitanja, a ne samo na idejna i umetnička, kao što je to bio slučaj s drugim sličnim programskim tekstovima. Zaštitni znak izložbe - cvet anturijum (flamingov svet ili slikarska paleta) odabran je upravo iz ovog razloga fokusa izložbe na strast za stvaralaštvom koja je prožeta dubokim osećajem međusobne solidarnosti i društvene harmonije. Anturijum simbolizuje ljubav i solidarnost i smatra se da leči od depresije i unosi harmoniju u dom, i da može da opstane samo tamo gde su odnosi skladni i međusobno podržavajući.Široka lepeza radova umetnika (preko 140 učesnika iz raznih gradova Srbije) koja očekuje posetioce 85. Jesenje izložbe prikazuje motiv anturijama i drugog cveća, pesme posvećene Cvijeti, njene portrete, simbole stvaralačke energije i životne snage, analize društvene nepravde, značaj uloge žena u razvoju jednakog društva, primere solidarnosti i zajedništva.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru