Hernan Cattaneo Nick Warren Barutana 2019

Figurae Feminae

Anđela Micić

05. 05. - 21. 06. 2018.

Figurae Feminae

Datum dešavanja: 05.05.2018

Pročitano:1594 puta

Mesto dešavanja: NLB GalerijaKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa: Bulevar Mihajla Pupina 165v

,,Figurae Feminae'' je zajednički projekat Likovnog udruženja Pigmalion i NLB Banke koji predstavlja 5 mladih umetnica figurativnog opredeljenja: Katarinu Nedeljković, Anđelu Micić, Kristinu Pirković, Đerđi Ačaji i Ivanu Živić. U toku 2018. godine, svaka od njih će imati samostalnu izložbu u prostoru NLB Banke na kojima će biti predstavljena različita i najreprezentativnija dela, okrenuta tradicionalnom, koje se prenosi u mnoge vidove izražavanja. Ono što ih vezuje jeste višestrukost interesovanja, zrelost izraza, znanje, veština i talenat. Njihova dela su različitih tematika, ali su u suštini sve mlade umetnice okrenute čoveku. Ideja je da svaka od pomenutih slikarki dobije sopstveni ambijent, tokom dva meseca trajanja izložbe. Cilj projekta je predstavljanje najmlađih umetničkih individua na savremenoj likovnoj sceni, kao i sintetizovanje različitih tema koje su tipične za figurativnu umetnost, a prepoznate svuda u Evropi i svetu.

Kroz slike Anđele Micić citat ,,Memento mori'' transponovan je u slike- intimističkog viđenja portreta, kako grupnih, tako i individualnih. Prateći ritam i kulturu ovog vremena, ova slikarka , uvodi nas u svetove sintetizovanih sećanja, u kojima je ono suštinsko u prvom planu, izbija iz tkiva slike i opominje. Čovek, njegov unutrašnji život- odnosno intimistički pristup slikarstvu evidentan je za netipični opus ove umetnice. Njene slike prijaju oku svakog posmatrača...nisu angažovane, ali istovremeno nose u sebi strepnju prolaznosti. Harmoničnog su kolorita, preovladavaju tonovi umbre i sive, a imaju povod za stvaranje i u realnom i u vanpojavnom, s obzirom da je ova umetnica predana portretima punim patine - grupnim i pojedinačnim, na temu nestajanja i neizbežnosti...koristeći svetlost i senke na suptilan, ali i dramatičan način.Ti nostalgični radovi, metafizički portreti, koji kao da su postavljeni sa predumišljajem - okrenuti su ka posmatraču. Poseban akcenat Anđela daje detaljima na odeći, dugmadima i veženim okovratnicima...koje prikazuje gotovo hiperrealistčno.

Samostalna izložba Anđele Micić u okviru projekta Figurae Feminae svečano je otvorena 8.maja 2018.godine u Galeriji NLB Banke na adresi Bulevar Mihajla Pupina 165v. Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 21.juna 2018. Izložba će biti prodajnog karaktera.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru