Divljina

Marija Zdravković

23.8. - 20.9.2017.

Divljina

Datum dešavanja: 23.08.2017

Pročitano:802 puta

Mesto dešavanja: ZavodKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Kraljevića Marka 1, Savamala

Info telefon:+381 63 8834992

Samostalnu izložbu slika Marije Zdravković "Divljina" svečano će u sredu, 23. avgusta u 19 sati u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd) otvoriti mr Dragana Martinović, teoretičarka umetnosti i medija i istraživač Zavoda.

"Volim da odlazim u prirodu i obavezno fotografišem. Vraćajući se u svoj atelje, koristeći fotografije i osećaj koji sam imala, pokušavam da rekonstruišem ono što sam videla i doživela. Moje istraživanje započinje u neposrednom kontaktu sa platnom gde pojam Vreme postaje uzročnik svega onoga što nas okružuje. U toku nastanka slika javlja se pojam međuvremena, a to je vreme kada se prisećam i mislim na motive i mesta gde su fotografije nastale. Pokušavam da rekontruišem osećaj koji sam imala i kreativni proces postaje cikličan, mogu da komuniciram sa onim što je realno u meni i onim što je u međuvremenu postalo imaginarno. Međuvreme ili međuprostor onoga što posmatram i onoga što osećam, što je izabrano i što je realizovano. Međuprostor može biti misaon, a može biti prožet emocijama i ističe se kao dominanta u mom daljem radu", objašnjava Marija Zdravković.

Marija Zdravković je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Slobodana Roksandića i asistenta Biljane Đurđević. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2010 godine. Izlagala na više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učestvovala na brojnim grupnim izložbama. Kao saradnik i asistent učestvovala je u performansima „The Lost Humanity" i „Les Tenebre", koji su izvedeni u Norveškoj tokom 2012. i 2014. godine, u saradnji sa Norveškom umetnicom Liv Kristin Holmberg. Boravila je u Iranu, gde je sarađivala sa norveškim urednikom Truls Lie 2014. godine. Kao saradnik je učestvovala na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Teheranu „Cinema Vérité", radeći kao asistent u stvaranju filma „Significance of freedom". Zajedno sa drugim umetnicima iz regiona, 2016. godine je učestvovala u rezidencionalnom programu GLOArt odžanom u mestu Lanaken, Belgija.

Izložba Marije Zdravković u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka se može pogledati do 20. septembra.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru