Crtež kao Događaj

Vojislav Radovanović

28. 4. - 10. 5. 2016.

Crtež kao Događaj

Datum dešavanja: 28.04.2016

Pročitano:1281 puta

Mesto dešavanja: Galerija ULUSKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Knez Mihailova 37

Od 28. aprila do 10. maja u u Galeriji ULUS u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu biće postavljena ambijenatalna instalacija “CRTEŽ kao DOGAĐAJ” beogradskog umetnika Vojislava Radovanovića. Modularnim kompozicijama crteža, mahom uradjenim u tehnici tuša na papiru, umetnik je ostao dolsedan svojoj dugogodišnjoj temi i motivu korova.


Za Radovanovića korov nije simbol negativnog, lošeg ili štetnog rastinja, već motiv lepog i lekovitog bilja koji čini neodvojivi deo celokupnog ekosistema. Ova velika tema u Radovanovićevoj umetnosti zapravo opominje na lakomislenost ljudstkog roda, na sklonost generalizaciji i predrasudama, dok sa druge strane prepoznaje i ono dobro u ljudima. Korovi su kao i svi oni koji su od društva odbačeni, pripadnici marginalizovanih ili etiketiranih grupa. Kako i sam umetnik ističe, ono što je najznačajnija osobina korova jeste njegova neverovatna sposobost da se adaptira, da preživi, da raste samostalno…

 

“Koliko god se trudili da korov iskorenimo, da ga čupamo, trujemo, spaljujemo, on uvek pronadje način da preživi, da ponovo nikne i započne novi život”… Korovi su motiv koji čini najobimniji Radovanovićev ciklus pod nazivom “Korov uvek procveta”. Modularni crteži instalirani u mozaičku celinu čine neku vrstu artificijalnog ekosistema koji obitava u prostoru galerije.
Pored pomenutih radova Radovanović će izložiti i crteže inspirisane religijiskom umetnošću na kojima ponovo dominiraju floralni motivi: Drvo života, Drvo znanja, Gorući žbun...

Kao deo ambijentalne celine pored crteža Radovanović će prikazati i najnoviji video rad “Ciklus” za koji je muziku radio poljski kompozitor Sebastijan Pjotr Kravtuk (Sebastian Piotr Krawczuk).


Vojislav Radovanović je umetnik prisutan na beogradskoj likovnoj sceni od početaka 2000-tih. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetsnosti Univerziteta u Beogradu 2005. godine u klasi profesora Dragana Jovanovića a u medjuvremenu stekao je i diplomu internacionalne akademije lepih umetnosti u Salzburgu. Do sada je realizovao više od 30 samostalnih i učestvovao na preko 150 grupnih izložbi i manifestacija u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2006. godine. Član je i umetničke grupe Corpus Artisticum. Vojislav Radovanović živi i stvara u Beogradu.

U okviru izložbe biće organizovana stručna vođenja mlade istoričarke umetnosti Jelene Milosavljević 30. aprila i 7. maja u 12 časova. Izložba će trajati do 10. maja,  s tim što galerija neće raditi za praznike 1. i 2. maja.


Komentari (0)
Pošalji komentar

Komentar je ušpesno poslat i objavljen.Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru