Pasta Ricco

Confronti

Milija Belić, Marko Gavrilović, Ivana Milev, Emanuela Fjoreli, Mikaela Latancio, Paolo Radi

16. 9. - 16. 10. 2017.

Confronti

Datum dešavanja: 16.09.2017

Pročitano:653 puta

Mesto dešavanja: Jugoslovenska kinotekaKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Uzun Mirkova 1, Kosovska 11

Glavni estetički fenomen današnjice počiva u jednom novom modalitetetu predstavljanja sveta, globalizacija predstavlja deo evolutivnog procesa koji pogađa i vizuelne umetnosti.


Izložba Confronti / Poređenja, organizovana od strane Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, promotera saradnje između italijanskih i srpskih umetnika, predstavlja sintezu jednog putovanja, jednog razgovora između šest osoba koji ukazuje na specifične osobenosti dve zemlje, Italije i Srbije, ujedinjenih zajedničkim lingvističkim imeniocem shvaćenim kao strpljivi proces sakupljanja vizuelnih detalja.

Šestoro umetnika, učesnika ove izložbe, dalo je svoj doprinos izgradnji jednog puta, odnosno jednog poređenja koji nije sinonim za postojeću dihotomiju već je shvaćeno kao predaja štafete, kao razgovor čiji svaki protagonista usvaja i sa drugima deli različit materijski idiom, dok je tehnika zajednički imenilac građenja neuobičajene vizuelne arhitekture.

Francuski filozof Nikola Burjo je napisao: "Ono što se naziva altermodernim jeste u stvari pojava jednog novog kulturnog nanosa na početku ovog XXI veka, odnosno formiranje jednog mobilnog naroda umetnika i mislilaca koji se opredeljuju za isti pravac, za polazak na put, za egzodus".

Umetnost je integralni deo jednog nezaustavljivog procesa kreolizacije: svaki umetnik nosi u sebi sopstveno kulturno nasleđe, sopstvene korene, da bi potom mogao da podeli svoja saznanja i integriše ih sa iskustvom drugoga, u okviru pravične i jednake razmene.

Izložba Confronti / Poređenja predstavlja stratifikaciju heterogenih vizuelnih iskustava, sintezu dveju kultura koje se susreću, sučeljavaju i stapaju u jedan jedini estetički kodeks kako bi iznedrile nova formalna i kreativna rešenja.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru