Barutana klub Beograd

Bitef Zona

3. 6. do 29. 6. 2022.

Bitef Zona

Datum dešavanja: 03.06.2022

Pročitano:82 puta

Mesto dešavanja: Bitef teatarKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Skver Mire Trailović 1

Info telefon:+381 11 32 20 176

Tradicionalan letnji program Bitef teatra, kraj sezone obeležava izlaskom Bitef teatra na Skver Mire Trailović i mnoštvom besplatnih (ili simbolične cene karte) animacionih, pozorišnih i tribinskih programa.

Ovogodišnja Bitef Zona otvara se 3. juna u 18h izložbom plakata u produkciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti „Na mirnoj strani ulice“, nastale kao reakcija na zloupotrebu javnih prostora, koji u velikoj meri služe besplatnom reklamiranju govora mržnje podstaknutog ratovima devedesetih, ne samo u Srbiji, već i na širem području Balkana.

„Pokušaćemo da svojim demokratičnim pozorišno performativnim susretima, iniciramo miran dijalog i mogućnost kulturnog aktivizma koji svoj uticaj ostvaruje kroz sadržaje koji iniciraju ljubav prema zajednici i želju da se čini dobro i dela vaspitano – dobrom namerom, ka pomirenju zaoštrenih socijalnih sukoba.

Procenjujemo da je društvo umorno od usijanih oštrica, da vrhove društvenih sablji sukoba treba malo otupeti, napraviti prostor izvan uličnog fronta mržnje i poruka mržnje kojima smo zatrpani i kojih je zajednica sita.

Najbolji primer i direktna asocijacija za ovogodišnji naslov programa, je rad koji otvara Bitef Zonu. Projekat NA MIRNOJ STRANI ULICE studentkinja FDU okuplja Beograd, Niš, Zagreb, Banja Luku i Sarajevo i otvara ovogodišnje izdanje Bitef zone izložbom 3. juna u 18 časova na Skveru Mire Trailović. Menjajući političku poruku kojom grafiti direktno upiru prstom u njhove kolege, studenti i studentkinje svojim umetničkim intervencijama pozivaju na aktivno učešće građana u odlučivanju onoga što će krasiti zidove njihovog grada.

Stop govoru mržnje – kao osnovnu floskulu šalju i pozorišne predstave APLIKACIJA VOLAND u režiji Kokana Mladenovića i PROJEKAT HANDKE Hartefakt fondacije.

U okviru Zone organizujemo i simpozijum koji vode Maja Pelević i Olga Dimitrijević ROD I RAD U SRPSKOM TEATRU. Autorke polaze od istraživanja nejednakosti u polju srpskog pozorišta, da bi pokušale da kroz analizu nejednakosti i međuljudskih odnosa, dođu do odgovora na pitanja koja postavljaju samima sebi – koji su dometi angažovane umetnosti, i kojim jezikom ćemo menjati svet?

Premijerom dokumentarnog filma MISTERIJA BOSANSKIH PIRAMIDA – NA RUBU PROŠLOSTI autora Borislava Petrovića i Slavice Hinić, krećemo se putem neizvesne budućnosti, do ivice prošlosti. Da li se odgovor na pitanje kuda dalje nalazi u njenim tajnama izvan poznate istorije?

Muzičko scenski program Zone čine tri performativna pozorišno muzička dela: KORRRUPCIJA Daniela Kovača, RUŽA Tine Perić i MILENI BARILLI Miodraga Kovačevića.

Program zatvara FILOSOFSKI TEATAR na kome govori Srećko Horvat.

Ponosni na poruke mira, uglađenog aktivizma i uticaja na društvena trvenja dobrim delovanjem i novom energijom, pozivamo Vas da budete naši dragi gosti i aktivni učesnici BITEF ZONE: NA MIRNOJ STRANI ULICE u junu ove godine.

Jelena Bogavac, urednica programa, Beograd maj 2022.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru