Belgrade Photo Month: Non finito

Svetlana Volić

11. 4. - 26. 4. 2017. 

Belgrade Photo Month: Non finito

Datum dešavanja: 11.04.2017

Pročitano:1051 puta

Mesto dešavanja: Galerija Zadužbine Ilije M. KolarcaKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Studentski trg 5

Izložba: Non finito
Autor: Svetlana Volić
Mesto održavanja: Zadužbina Ilije M. Kolarca
Otvaranje izložbe: 11 april 2017. u 19h
Trajanje izložbe do: 26.04.2017.

 

Ciklus fotografija nastao je tokom putovanja vozom na relaciji Beograd (Srbija) i Zidani most (Slovenija). Odabrani prizor na fotografijama je isti, krupni kadar paralelnog železničkog koloseka, viđenog kroz prozor voza u pokretu.

Izbor voza za prevozno sredstvo po bivšim jugoslovenskim državama svakako nije najbrži način da se stigne iz tačke A u tačku B, međutim takvo putovanje putniku daruje nešto dragoceno - vreme, kojeg je sve manje u savremenom svetu. Dobijeni period dokolice omogućava drugačiju, nenaviknutu i dublju percepciju vremena i prostora, kako spoljašnjeg tako unutrašnjeg, a sam proces tranzita otvara polje za kontemplaciju na simboličkom nivou u okviru relacija: početak-kraj, prošlost-budućnost, život-smrt. Kada pažljivo kroz kameru gledate u nešto što se pretpostavlja kao poznato, ili usvojeno na nivou klišea, taj pažljivi pogled prizor može transformisati u nešto nepoznato. Krupni kadrovi u sebi sadrže začudnost u kojem inače nezapaženo i banalno postaje naglašeno i neobično.

Svaki pritisak na okidač kamere predstavljao je meditativni proces u trajanju od nekoliko sekundi, u prostoru između jednog udisaja i izdisaja, u kojem se putem podešenih parametara na kameri sažima sekvenca pokreta dužine 10-20m. Dobijena slika tako u sebi sadrži određeni komprimovani zapis trajanja i kretanja kroz prostor. Snimak leži negde između mesta i vremena u trenutku snimanja i moje sopstvene mentalne slike ili projekcije koja je proizvod tog vremena, a kamera postaje rezonantno polje u kojem se definiše ta realnost između spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta.


Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru