7 VELIČANSTVENIH

13. 10. - 14. 10 . 2017. 

7 VELIČANSTVENIH

Datum dešavanja: 13.10.2017

Pročitano:290 puta

Mesto dešavanja: Dvorana KCBKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Kolarčeva 6

Drugi put Bioskop "7 veličanstvenih" predstavlja zadivljujuća ostvarenja modernog dokumentarizma, od kojih većina pripada antologiji nastaloj tokom trinaest festivalskih godina. I ovoga puta, prikazujemo pet nezaboravnih filmova koji su promenili kulturnu scenu Evrope. Od početka XXI veka vrlo posebno mesto na evropskoj dokumetarističkoj sceni zauzima Finska, i to je razlog zašto smo odabrali temu Finska u fokusu, program vrhunskih dokumentaraca, originalnih i neobičnih autorskih postupaka. Drugi važan razlog je posebna veza beogradske publike i filmova koji donose atmosferu i mentalitet dalekog severa, a izuzetno komuniciraju sa nama.

Već od prve godine Festivala "Sedam veličanstvenih" film "Urlači" postao je jedan od legendarnih hitova. Autor priče o otkačenom muškom horu, Mika Ronkainen, jedan od najznačajnijih na evropskoj sceni, dolazi kao specijalni gost ove manifestacije, a donosi nam i dramatično raspevani road movie – "Finska krv, švedsko srce".

Program na izvestan način predstavlja i brendove Finske i upravo počinje jednim od najčuvenijih - poetskom pričom o saunama kao prostoru za jedinstvenu životnu komunikaciju ("Para života"), a završava se fantastičnim prizorima od nordijskog leda do vrele Afrike u kojima pratimo i kod nas dobro poznatog avangardnog muzičara Kima Pohjonena ("Soundbreaker"). Uz to i film Juke Karkaienena simboličnog naziva "Dnevna soba nacije".

Finska u fokusu je program za prave posvećenike najboljih od najboljih dokumentarca Evrope.


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru