Pasta Ricco

Vajari Srbije

13. 7. - 7. 8. 2017.

 Vajari Srbije

Datum dešavanja: 13.07.2017

Pročitano:811 puta

Mesto dešavanja: Paviljon Cvijeta Zuzorić - ULUSKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa: Mali Kalemegdan 1

Info telefon:+381 11 2621585; +381 11 2626072

Pozivamo vas na izložbu Vajari Srbije koja se otvara u četvrtak, 13. jula, 2017. godine u 20 časova u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

Izložba Vajari Srbije je jedna od redovnih izložbi ULUS-a i njen organizator je Vajarska sekcija ULUS-a. Prva i druga izložba su priređene u UP „Cvijeta Zuzorić“, naredne dve u Kući kralja Petra, peta u Železničkom muzeju i ova, šesta, ponovo se održava u kući ULUS-a - UP „Cvijeta Zuzorić“. Jedan od principa ove, kao i svih ranijih izložbi, je njen otvoren koncept, odnosno pravo da na njoj učestvuju svi umetnici nezavisno od toga da li su članovi ULUS-a ili ne.


Na izložbi je prezentovano stotinak radova od 62 izlagača različitih generacijskih i stilskih orijentacija. Izložbena postavka je koncipirama u tri dela i to:

 

• savremena produkcija ( 58 učesnika)
• podsećanje (3 učesnika: Ajdin Puteša, Milun Vidić i Matija Vuković)
• skulptura u prostoru, Nenad Burnić

Većina radova pripada savremenoj produkciji ali takođe pažnju treba skrenuti da je izloženo nekoliko ranije nastalih radova (pr. delo Milije Nešića je nastalo 1987, Miluna Vidića 1996, i td.) što ovoj izložbenoj postavci daje širi istorijsko-umetnički kontekst. Heterogenost postupaka i matarijala, kao i evidentno veliki broj vajara koji participiraju na ovoj izložbi pružaju mogućnost da se sagleda savremena skulptura i donesu različiti zaključci od onih o stilskim kretanjima do praćenja individualnih dometa umetnika.
Apostrofirana svosjtva govore o višestrukom značaju koji održavanje ove izložbe ima, a o čemu je između ostalog u tekstu u katalogu za prvu izložbu Vajari Srbije (2012), pisao uvaženi Kosta Bogdanović koji je istakao da „(...) velika revijalna izložba dolazi u momentu kada skulptoralna forma zamire pred već konvencionalnim pojmom ′ekranska slika′ koja značenje skulptura simulira ekranskim prizorima i uslovima sagledavanja neke forme u dvodimenzionalnoj ravi ekrana.


Time ova izložba Vajarske sekcije ULUS-a pre svega ukazuje na samo jedan deo skulptoralnog potencijala u Srbiji. Drugo, izložba pokazuje zastupljenost i mogućnost skoro beskrajnih shvatanja skulptoralne forme danas u ovoj sredini, koja se bitno ne izdvaja od one bilo gde u svetu. Važnost ove izložbe jeste u tome što je na njoj zastupljen znatan broj mladih umetnika koji nisu imali priliku da sečešće pojavljuju u javnosti. (...)“

 

Ovaj tekst Kosta Bogdanović je naspisao 2012, ali se u potpunosti može preneti i na aktuelnu skulturalnu produkciju, kao i na ovogodišnju izložbu Vajari Srbije. Takođe, ovaj citat je malo podsećenje na lik i delo Koste Bogdanovića čiji delo je ostalo veliki trag u savremenoj srpskoj skulpturi.

Učesnici izložbe Vajari Srbije 2017. su: Akira Maravić, Aleksandar Srb, Aleksandar Šerović, Aleksandra Draganjac, Aleksandra Petrović, Andrea Prokopijević, Andreja Krstić, Balša Rajčević, Biljana Polovina Steljić, Bora Nikolić, Boško Atanacković, Đorđe Aralica, Dragan Stojadinović, Dragana Filipović, Goran Pečenović, Gordana Belić, Igor Smiljanić, Ivana Milev, Ivana Puškaš, Jelena Kostić, Jelena Lazarević, Julijana Protić, Katarina Lazić, Katarina Trpković, LJubomir Brkić, LJubomir Lacković, Marija Rajšić, Marijana Gvozdenović, Marko Kresoja, Maša Paunović, Mihajlo Gerun, Milan Kličković, Milan Kulić, Milija Nešić, Milorad Stajčić, Miloš Šarić, Milun Vidić, Milutin Mičić, Miodrag Rogan, Miroslav Savkov, Momir Dimitrijević, Nenad Gajić, Nevena Popović, Olga Milić, Predrag Kovačić, Rade Marković, Ranko Dragić, Sanja Sremac, Slavica Lazić Dundos, Slaviša Mihajlović , Slobodan Boka Kostadinovski, Svetlana Karović, Vasilisa Belošević, Vesna Ristovski, Vesna Disić, Vlado NJaradi, Zdravko Milinković, Božidar Babić, Leposava Milošević Sibinović, Dušan Rusalić, Ajdin Puteša, Matija Vuković i Nenad Burnić.

Izložba traje do 7. avgusta 2017. godine.

Radno vreme Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“:
ponedeljak – subota: 10 do 19 časova
nedelja: 10 do 14 časova
 


Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru