LETNJA TREPERENJA: Predah

09. 07. do 30. 08. 2020.

 LETNJA TREPERENJA: Predah

Datum dešavanja: 09.07.2020

Pročitano:307 puta

Mesto dešavanja: Galerija NovembarKomentari: 0

Grad:Beograd

Adresa:Kursulina 22

U neizvesno vreme pandemije leto za većinu ljudi ne izgleda kao ranije. Novonastala situacija uslovila je odlaganje planiranih putovanja, odraničila izlazak van granica države, a mnogima čak i onemogućila odmore. Izmenjeni letnji planovi doneli su sa sobom potrebu za eskapizmom u svet imaginarnog letovališta, u sećanje na prošla leta ili maštanje o budućim. Cilj ove izložbe je da publiku odvede na jedno takvo imaginarno putovanje na morske stenovite obale, bazene, ade i peščane plaže, ne bi li makar na kratko vreme posete uspeli da pobegnu od surovosti realnosti.

Lidija Delić, Marija Šević i Ana Adamović prikazuju realne geografske topose koje su posetile, ali kojima u svojim radovima daju novu, ličnu dimenziju. Njihovi doživljaji duha mesta, atmosfere, specifičnosti krajolika preneseni su u umetnička dela i prepleteni sa meditacijama umetnica o doživljajima i značenjima mesta. Marija Avramović sa druge strane slika potpuno izmaštani prostor, apstrahovan geografski, ali dovoljno asocijativno atmosferičan da može značenski da posluži kao paradigma utopijskog odmarališta. U izvesnom smislu sva predstavljena mesta su ujedno i realna i imaginarna, ona referišu i na fizičku in a metafizičku realnost.

Umetnice zadržavaju predstavljački odnos prema pejzažu, ali ne svodeći njihovo značenje na mimesis. Prazan bazen ili uzburkano more, šum palmi, zvuk galebova ili zalazak na adi nisu samo materijalno beleženje trenutka – ovi elementi romantičarski predstavljaju ujedno i unutrašnji pejzaž emocija i misli, kao i uopštenije, duh mesta i značenje toposa.

Radovi na izložbi stvaraju zajednički atmosferu mira – bilo kontemplacije ili meditacije, ali svakako svima preko potrebnog odmora. Ovaj letnji vajb služi da utiša buku svakodnevice – previse informacija, obaveza, stresa, overthinkinga – i da donese osećaj da utopijsko mesto odmora ne mora biti isključivo na letovalištu, već i u galeriji, parku, na reci, ili u nama samima.

Kustos izložbe: Ana Simona Zelenović
Umetnička direktorka: Maja Kolarić


Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Najavi dešavanje

Kontakt osoba

Napomena: Redakcija zadržava pravo odabira događaja koji će se objaviti u kalendaru